Vad händer i vattenacceleratorn?

2012-11-01 10:16  
Maria Sätherström Lantz Foto: Kennet Ruona

Vid årsskiftet har det gått ett år sedan WIN - Water Innovation Accelerator -startade vid Ideon i Lund. Ny Teknik ställer fem frågor till Maria Sätherström Lantz, talesperson för satsningen.

Vad är en vattenaccelerator?

VA-industrin samarbetar med entreprenörer för att bli mer innovativa. Sverige var ledande inom vatten och avlopp för 25 år sedan, men vi har tappat vårt försprång. Nu vill vi återta den ledande positionen. Sydvatten, Sweco Environment och Kemira Kemi är några av deltagarna.

Hur jobbar ni?

De små företagen får exempelvis chansen att presentera sina innovationer och sitt kunnande, medan VA-bolagen, som ju är deras marknad, berättar om konkreta problem de vill lösa. Målet är att innovationer inom vatten som har kommersiell potential snabbare ska nå ut på marknaden.

Vad händer nu i vattenacceleratorn?

Intresset är stort. Vi har precis fått in vårt sjunde innovationsföretag, och vi räknar med att de ska vara dubbelt så många i början av nästa år.

Ett konkret exempel på en spännande innovation?

Ett av våra företag utvecklar en metod för att torka ut slammet i avloppsvattnet för att tillverka pellets. De visste inte att de samtidigt kanske oskadliggör läkemedelsrester, som är ett stort problem i avloppsvattnet.

Fler bolag du vill lyfta fram?

Alla är så klart intressanta! Ett återvinner till exempel vatten och värme i duschkabiner, ett annat utvecklar en båtbottenfärg med nanoteknik som ska hålla kölen fri från påväxt.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt