Vad gör en innovationsdirektör?

2012-02-02 07:50  
Linus Wiebe

Linus Wiebe har utsetts till ny innovationsdirektör vid Lunds universitet. Ny Teknik har ställt fem frågor.

Vad gör en innovationsdirektör?

- Jag, tillsammans med vår organisation, ansvarar för att hjälpa forskarna att kommersialisera sina resultat. Vi är 20 personer som tillsammans med forskarna tittar på om det till exempel går att ta patent och bilda nya bolag. Vår roll är att se till att saker händer som annars inte hade hänt.

Vad är det som hindrar forskare från att starta bolag kring bra idéer?

- Det kan vara svårt att veta hur man söker ett bra patent eller reglerar sina rättigheter när man skriver avtal med industrin. Det är också svårt att hitta finansiering i riktigt tidiga skeden och det kan vi i viss mån hjälpa till med.

Kommer forskarna till er eller går ni själva runt i korridorerna och jagar idéer?

- Vi går runt mycket och pratar med forskarna och informerar. Målet är att alla ska ställa sig frågan när de har ett nytt forskningsresultat om det är något som kan kommersialiseras. Och om svaret är ja ska de veta vart de kan vända sig.

Vad kan vi bli bättre på i Sverige när det gäller att göra verkstad av nya forskningsidéer?

- Jag tror att hela innovationssystemet skulle må bra av en viss konsolidering så att det blev färre men större aktörer med kritisk massa.

Du har själv arbetat på Ericsson, men också på avknoppningar från universitetet, vad tar du med dig för lärdomar?

- Att utmaningen inte alltid ligger i tekniken utan att ta den ut på marknaden. Det är viktigt att tidigt se vad det finns för marknadspotential.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt