Vaccinet klart i expressfart

2009-09-15 23:00  
Jan-Willem de Gier har manipulerat salmonellabakterier till att bli små vaccinfabriker. Foto: Annah Wirgén

Vaccin som tillverkas på ett par dagar i?stället för månader. Det kan bli möjligt med en ny svensk metod. Dessutom kan vaccinet ges utan sprutor.

Arbetet med att få fram vaccin mot svininfluensa startade i maj och har gått med raketfart - sett i ljuset av dagens teknik. Men en ny svensk metod att framställa vaccin kan korta tiden dramatiskt.

-?Vi har utvecklat en plattform som gör det möjligt att ta fram olika sorters vaccin på ett par dagar, säger Jan-Willem de Gier, forskare vid Centrum för biomembranforskning vid Stockholms universitet.

Det är snabba puckar jämfört med dagens odling i hönsägg eller i celler som tar flera månader.

Bakom hastighetsökningen ligger avancerad molekylär ingenjörskonst. Jan-Willem de Gier och hans kolleger har manipulerat en snäll variant av salmonellabakterier så att de kan bli små vaccinfabriker. När de aktiveras sätter cellerna i?gång att producera proteiner som är typiska för det virus vår kropp ska lära sig att bekämpa genom att bilda antikroppar.

Men till skillnad från dagens odlingsmetoder stannar de åtråvärda proteinerna inte inne i cellerna. I?stället transporteras de ut genom cellmembranet och fastnar på ytan. Bakom tricket står ett ämne som manipulerats för att fungera dels som transportmedel, dels som dockningsstation.

-?Processen är enkel och snabb. Men det krävdes drygt tio år att komma hit, säger Jan-Willem de Gier.

Salmonellabakterierna, som nu är täckta av ämnet som ska stimulera vårt immunförsvar, separeras sedan från odlingsmediet. Resultatet blir ett vaccin, som antingen kan drickas eller tas som nässpray.

-?Tekniken fungerar i teorin på alla befintliga vaccin, även svininfluensa, säger Maria Alriksson, vd vid forskningsbolaget Xbrane Bioscience, som ska ta tekniken ut på marknaden.

Den kan också användas för att skapa helt nya typer av vaccin. Dit hör vaccin mot de antibiotikaresistenta bakteriestammar som härjar på sjukhus. Vaccinet skulle kunna ges inför en operation eller vistelse på sjukhus.

Men första målet är vaccin mot tuberkulos. Lungsjukdomen skördar drygt två miljoner liv varje år. Hårdast drabbat är Afrika och Asien, där kylförvaring och sprutor ofta saknas.

-?Våra vaccinfabriker kan frystorkas och aktiveras i odlingsmedier på plats, säger Maria Alriksson.

Nu planeras för djurstudier, som ska ge de data som krävs för att läkemedelsindustrin ska nappa.

Xbrane Bioscience slog igenom med smart tarmbakterie

* ?Grundat år: 2008.

* ?Antal anställda: 1.

* ?Patent: ansöker.

* ?Omsättning 2008: 490 000 kronor.

* ?Ägare: privata (grundarna).

* ?Xbrane fick sitt kommersiella genombrott i somras med en enkel och billig teknik att få tarmbakterien E. coli att tillverka membranproteiner. Det är de som runt 50 procent av alla läkemedel har som mål att påverka. Deras smarta tarmbakterier ska nu produceras och säljas globalt av det amerikanska bioteknikföretaget New England Biolabs.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer