Utredare: Satsa halv miljard på Esrange

2016-10-18 07:46  
Storsatsa på Esrange, tycker utredaren. Foto: Esrange

Satsa en halv miljard på Esrange. De pengarna gör att nya möjligheter och marknader öppnas för det statliga rymdbolaget utanför Kiruna, tror regeringens utredare. Esrange kan då bli en plats för uppskjutning av mindre satelliter.

– Vi tror det vore klokt av regeringen att ta nästa steg, säger Jan Nygren, som utrett frågan åt regeringen.

Även idag skjuts mindre satelliter upp från Esrange, men då tillsammans med större, inte separat. Men intresset för att skjuta upp mindre enheter i omloppsbana runt jorden, både för forsknings och kommersiella intressen, ökar. Esrange skulle ligga bra till, och komma före existerande och kommande konkurrenter genom att bygga ut, enligt Jan Nygren. En investering på 550 miljoner över tre år skulle ge Esrange den kapacitet som behövs.

– Att vara en av tio, tolv länder i världen som har den kapaciteten kan nog betyda en del inte bara för Norrbotten, utan också för nationen och EU, säger Jan Nygren.

Läs mer:

Läs mer: Esrange satsar på grönt raketbränsle

Han säger att Google skjuter upp egna satelliter. Andra, både företag och statliga organ, gör det för att övervaka klimat, jordbruk, miljö, ekonomiska rörelser, bland annat.

– Rymden har utvecklats till en ganska normal infrastruktur för att sköta verksamhet på jorden, säger Jan Nygren.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), säger att Nygrens utredning nu ska gås igenom i regeringskansliet.

– Vi hoppas att vi ska kunna komma med ett besked nästa år om hur vi går vidare med det här, säger hon och tillägger att Esrange har goda förutsättningar.

Läs mer:

Läs mer: Svenska rymdstrategin: Satsa på rymdbasen Esrange

Hon framhåller att Esrange verksamhet redan är ganska omfattande.

– Men den är ju begränsad eftersom man inte har kapacitet för det här, säger Helene Hellmark Knutsson och syftar på uppskjutning av mindre satelliter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt