Utdömt alzheimermedel fungerar – trots allt: ”Lovande”

2019-10-23 14:39  
Nu ökar hoppet för de tusentals patienter som lider av sjukdomen, efter nya given om det utdömda medlet mot Alzheimers sjukdom. Foto: Science Photo Library/TT (arkivbild)

Ett sedan tidigare utdömt medel mot Alzheimers sjukdom fungerar. Trots allt. Nu ökar hoppet för de tusentals patienter som lider av sjukdomen.

Det var i mars som företaget Biogen avbröt studierna med den lovande substansen aducanumab då analysen visade att medlet inte hade någon effekt. Men nu visar en utökad analys att medlet fungerar enligt flera effektmått, skriver Dagens Medicin.

Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet, blir till en början förvånad över nyheten.

– Det verkar väldigt lovande, även om effekten troligen inte är så stor. Det här kan bli ett jättelyft för hela alzheimerfältet och nyheten är så klart hoppingivande för patienterna, säger han till tidningen.

Läs mer: Artificiella organ ska göra djurförsöken onödiga

Aducanumab blockerar ämnet beta-amyloid, vilket enligt den så kallade amyloidhypotesen är en orsak till Alzheimers sjukdom. Men denna teori är ifrågasatt och när substansen aducanumab till synes floppade ökade tvivlen på denna hypotes ännu mer.

Enligt Kaj Blennow tar den första analysen inte nödvändigtvis ner trovärdigheten i de resultat som nu presenteras.

– Nu har man tittat på ett större underlag och fynden verkar övertygande. Sedan är det så klart ett olyckligt resultat av den första analysen, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer