Utdöd dinosaurie kan få liv igen

2015-04-08 16:52  
Brontosaurus Foto: All Over Press

Brontosaurusen dog ut. Inte bara en gång, utan två. Men nu ser det ut som om den dubbelt utdöda dinosaurien kan göra comeback.

Trots att den är en av de mest kända dinosaurierna har brontosaurusen inte funnits ens som fossil på över hundra år. Inte sedan forskare beslutat att den var för lik andra långhalsade dinosaurier för att få vara en egen sort. Men nya analyser pekar mot att brontosaurusen var en egen art trots allt.

Brontosaurusen upptäcktes på 1870-talet under de så kallade ”benkrigen” när rivaliserande vetenskapsmän tävlade om att ge namn åt så många nya dinosaurier som möjligt. 1903 hade den blivit förpassad till att vara en undergrupp av apatosaurus.

Men med hjälp av digitala bibliotek har en grupp europeiska forskare nu jämfört långhalsade dinosaurier och hittat tillräckligt många särskiljande drag för att rädda brontosaurusen från den nesliga klassificeringen som underart.

Fynden har väckt viss uppståndelse bland paleontologer.

– Det har tagit oss lång tid att övertyga folk om att sluta använda namnet brontosaurus, säger professor Paul Barett på Naturhistoriska museet i London till The Guardian.

– Men precis när vi kommit dit ser det ut som om vi får svänga och säga ”det är faktiskt okej igen”.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Dinosaurier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer