USA:s nya missilförsvar dröjer flera årtionden

2017-09-18 07:52  
Foto: Raytheon

USA slipar på det vapensystem som ska kunna stoppa interkontinentala missiler. Och förhoppningsvis dröjer en kärnvapenattack från Nordkorea – för den uppgraderade tekniken beräknas ligga årtionden framåt i tiden.

Det har tagit lång tid att förverkliga Ronald Reagans kärnvapenparaply – men i dag sägs Ground-based Midcourse Defense system klara av att skjuta ned interkontinentala missiler. 2016 hade USA 37 gbi-enheter utplacerade för att försvara landet, och av dem stod 37 i Alaska. Men hur effektivt skydd systemet ger är oklart.

2014 genomfördes ett lyckat test med en nyutvecklad version av Exoatmospheric Kill Vehicle. Men rykten säger att farkosten hittills bara har lyckats slå ut 9 av 17 mål sedan försöken inleddes 1990. Det skulle ge en träffsäkerhet på 53 procent. Nu i maj lyckades slog systemet ut en interkontinental missil vid ett test över Stilla havet – problemet är att dagens EKV går att lura.

Vapensystemets namn, Ground-based Midcourse Defense anspelar på att missilen slås ut när den befinner sig i sin mittersta fas, utanför jordens atmosfär. Där förstörs den av Exoatmospheric Kill Vehicle. Den autonoma farkosten bärs dit av en trestegsraket i en hastighet nära Mach 5. När den har lämnat atmosfären lösgörs EKV. Med hjälp av linser, en kraftfull dator, färgkänsliga sensorer och raketmotorer riktar projektilen in sig och krockar med den fientliga stridsspetsen. Inga sprängmedel används.

Läs mer:

Läs mer: Nordkorea sköt ny missil mot Japan

Exoatmospheric Kill Vehicle utvecklas bland annat av Raytheon, världens största producent av guidade missiler. Just nu är företaget ensamma om att arbeta på fyra EKV-program samtidigt. Bland dem finns MOKV – Multi Object Kill Vehicle.

Utvecklingen ska bemöta fiendens förväntade motmedel, att låta den verkliga missilen få sällskap av en rad attrapper. Dagens system kan inte hantera problemet, men MOKV innebär att trestegsraketen kan bära ett större antal EKV:s. Det kan dock dröja ända till 2020 innan utvecklingen har kommit så långt att ett större testprogram kan dras igång.

– Hotbilden är under utveckling. Nordkorea genomför frekventa tester, och man kan inte underskatta de lärdomar de drar av detta. Men vi vill inte skynda på MOKV. Vi vill ta oss framåt och göra det på rätt sätt. Om vi rör oss för snabbt så finns det risk att vi inte lär oss det vi behöver kunna, sade Norm Montano, chef för Raytheons EKV-program till Scout Warrior.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer