USA får finska gröna väggar

2017-01-23 12:57  
Så fungerar de gröna väggarna. Grafik: Jonas Askergren

Finska Naava tar klivet över till USA med sina programmerade växtväggar. En av investerarna är skådespelaren Leronardo di Caprio.

Finska miljöteknikföretaget Naava startar en produktionsanläggning på amerikanska östkusten för sina gröna luftrenande väggar. Företaget har fått in 3,2 miljoner euro från investerare för att starta tillverkning och verksamhet i USA. Bland investerarna finns det amerikanska Delos, som utvecklar system för fastigheter och inomhusmiljöer. I företagets rådgivande kommitté sitter bladn andra skådespelaren Leonardo di Caprio.

Den nya tillverkningen ska ligga i New Jersey, och blir Naavas första anläggning utanför Finland. Företaget riktar främst in sig på storstadsregionen kring staden New York.

Naava bygger inomhusväggar med levande växter, som renar inomhusluften. Skadliga kemikalier i luften bryts ned med hjälp av mikroorganismer i jorden. Ett sensorstyrt system sköter bevattning och övervakar luftcirkulation, belysning och väderdata från satelliter.

Läs mer: Programmerad vägg bryter ned kemikalier i luften

Naava hette tidigare Naturvention. Förra året startade företaget verksamhet i Sverige, men tillverkningen sker för hand i en fabrik i Finland.

Anna Orring

Mer om: luftrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer