Ursoppan har börjat sjuda vid Cern

2010-11-26 15:13  

Redan efter några veckors experimenterande har fysikerna vid Cern funnit spår efter den ursoppa som fanns vid tidernas begynnelse.

Det var då så hett och tumultartat att materiens minsta beståndsdelar, kvarkar och gluoner, inte kunde hålla ihop och bilda protoner och neutroner.

Nu har forskarna upptäckt att de partiklar som bildas i acceleratorn bromsas upp på ett karaktäristiskt sätt. Uppbromsningen är ett förväntat fenomen som uppstår när partiklarna måste ta sig fram genom ursoppan.  

Ursoppan, som är ett plasma av kvarkar och gluoner, framställs genom att frontalkrocka blykärnor med mycket hög fart i Cerns acceleratorring, LHC. Soppan är så tät och energirik att andra partiklar har svårt att pressa sig fram genom den.

Mätningen av partiklarnas uppbromsning visar att man lyckats över förväntan att framställa stora droppar av det vätskelika kvark-gluonplasmat. Det gör i sin tur att fysikerna kan studera den starka kraften som håller ihop materien.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer