Urnfynd kan ge ny kunskap om järnåldern

2020-01-22 07:26  
Arkeologerna tror att människor som brändes efter sin död gravsattes i de upphittade urnorna. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fler än 100 urnor – troligen över 1 600 år gamla – kan ge arkeologerna en unik inblick i järnålderns begravningsritualer.

Urnorna hittades vid en utgrävning i Bellinge i Danmark i fjol. Upptäckten på Fyn gjordes i samband med ett nytt bostadsprojekt. Urnorna har varit en del av en gravplats nära en äldre gravhög.

– Gravhögen går tillbaka till yngre bronsåldern, omkring 800 år före vår tideräkning. Men senare, för ungefär 1 600 år sedan under järnåldern, började man att gravsätta folk i urnor där ute, säger arkeologen Kirsten Prangsgaard till danska TV2.

Läs mer: Skallfyndet ger våra äldsta förfäder ett ansikte

Arkeologerna tror att de som bodde i det närliggande jordbrukssamhället brändes efter sin död och sedan gravsattes i urnorna. Urnorna tros också innehålla smycken som glaspärlor och personliga tillhörigheter som kan ge mer kunskap om de människor som levde under järnåldern.

Gravplatsen i Bellinge är den sjätte största på Fyn och endast några få liknande begravningsplatser är kända i norra Europa. Då den är så väl bevarad har arkeologerna fått en god och detaljerad inblick i järnålderns begravningsritualer.

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer