Upptäckten: Vi gick i havet innan vi gick på land

2018-02-12 18:05  
Lilla igelkottsrockan (Leucoraja erinacea) Foto: Andy Martinez / NOAA

Förmågan att gå på fast mark uppstod i havet, långt innan det fanns landdjur. Nervcellerna som styr gångförmågan har funnits hos ryggradsdjuren i över 400 miljoner år, enligt en ny studie.

I studien, som publiceras i tidskriften Cell, har forskare i USA, Australien och Singapore granskat generna och nervcellerna hos den lilla igelkottsrockan (Leucoraja erinacea), en typisk representant för broskfiskarna som förutom rockorna även omfattar hajarna.

Liksom många andra fiskar har arten förmågan att ”promenera” på havsbottnen med sina bukfenor.

När vi människor promenerar flyttar vi de båda fötterna växelvis, först den ena foten och sedan den andra. På samma sätt alternerar igelkottsrockan fenorna på höger- och vänstersidan av kroppen. Likheten är slående.

Forskarna fann att det som gör detta möjligt hos rockan är en uppsättning speciella nervceller.

Uppseendeväckande nog är det samma nervceller som ger människor och andra däggdjur förmågan att gå på två eller fyra ben – trots att det gått 420 miljoner år sedan anmödrarna till broskfiskar och däggdjur gick skilda vägar.

Slutsatsen blir att dessa nervceller, och det genetiska maskineri som styr dem, är av mycket gammalt datum och är något som alla ryggradsdjur har gemensamt, oavsett om de lever i vatten eller på land.

Förmågan att gå är med andra ord en mycket primitiv anpassning. Våra förfäder gick i vatten långt innan de första landdjuren dök upp på jorden.

– Det har varit en allmän uppfattning att förmågan att gå är något som utvecklades när ryggradsdjuren tog steget upp på land. Men den är mycket äldre än så, säger studiens ledare, Jeremy Dasen, neurobiolog vid New York University School of Medicine i USA.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt