Uppköpet skapar jobb på Videoplaza

2014-11-04 05:30  

Från tre vänner till 80 anställda på några år. Nu tar Videoplaza nästa steg – efter att ha sålts till Ooyala för en halv miljard.<br/> – Nu expanderar vi i Stockholm, säger Sorosh Tavakoli, en av grundarna.

Videoplaza var med på Ny Tekniks 33-lista över de mest spännande teknikföretagen 2009. Det grundades 2007 av de vännerna Sorosh Tavakoli, Dante Buhay och Alfred Ruth. Affärsidén: att leverera reklam genom klickbara annonser i webb-tv-program. Snabbt fick startupföretaget kunder som Kanal 5, TV4 och Bonnier Tidskrifter. I dag har företaget kunder över hela världen och kontor i bland annat Stockholm, London och Berlin. 

– Mediebranschen har mognat. I början tyckte många att webb-tv med reklam var intressant att satsa lite på. I dag är det tydligt att det är framtidens tv, säger Sorosh Tavakoli.

Det är streamingföretaget Ooyala, i sin tur ett dotterbolag till australiensiska telejätten Telstra, som köper Videoplaza. Enligt uppgifter till Ny Teknik ligger köpeskillingen på en halv miljard kronor.

– Vi valde Ooyala för att de visar ett långsiktigt intresse, och för att vi kompletterar varandra bra, både vad gäller teknikkunnande och geografi. Genom dem kan vi bli större på den amerikanska marknaden, säger Sorosh Tavakoli.

Affären innebär att Videoplazas verksamhet kommer att växa. Framför allt på Stockholmskontoret, som i dag har cirka 50 medarbetare.

– Under nästa år behöver vi anställa cirka 35 nya personer, främst ingenjörer, på vår utvecklingsavdelning i Stockholm.

Du säger att affären känns kul för det svenska startup-ekosystemet. Vad menar du med det?

– Det råder en hajp kring startups. Men verkligheten är tuffare än vad som sägs. Många saker, som dålig tajming, gör att satsningarna stoppas. Därför är det kul att vi kan visa att det går. Vi var tre snorungar, som knappt jobbat, men som hade en idé. Intresserade investerare hjälpte oss och nu kan vi ge dem avkastning.

Sverige kan dock bli bättre på att hjälpa nystartade och innovativa företag, anser Sorosh Tavakoli.

– Det måste bli enklare att låta medarbetare få bli en del av nystartade bolag genom till exempel optioner. Det funkar i Storbritannien, där vi också är verksamma, men inte så bra i Sverige, säger han och fortsätter:

– Det är inte lätt i början av en verksamhet att kunna erbjuda marknadsmässiga löner. Kan man då erbjuda delaktighet i en vision och dess framtida vinster, så kan det ändå locka attraktiva medarbetare.


 

 

 

Följ Ny Teknik på Facebook!

Videoplaza

  • Levererar plattformar för videoannonsering i tv-program som sänds över internet. Bland kunderna finns hälften av tv-bolagen i Europa.
  • Grundades i Stockholm 2007.
  • Har i dag cirka 80 anställda, fördelat på kontor i bland annat Stockholm, London, Berlin och Madrid.
  • Har nyligen köpts upp av företaget Ooyala.

Stefan Nordberg

Mer om: Videoplaza

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer