Uppfinningen som gör elmotorn störningsfri

2013-04-26 07:00  

(Uppdaterad) Uppfinnaren Ragnar Jönsson, 76, närmade sig det stora genombrottet. Han hade fått sin frekvensomriktare att klara av medelstora elmotorer och världsmarknaden låg öppen. Då blev han allvarligt sjuk.

Frekvensomriktare är en storsäljare i världen. Det lilla bolaget NFO Drives har haft en liten del av marknaden, men nu har uppfinnaren Ragnar Jönsson i sin källarverkstad hemma i Ystad utvecklat en teknik som företaget tror kan ge ett rejält lyft.

Ragnar Jönsson har redan fått två patent. Det som skiljer hans teknik från konkurrenternas vars omriktare styrs med pulsbreddsmodulering – en teknik som orsakar elektromagnetiska störningar – är att hans är störningsfri.

Dilemmat är att man hittills bara kunnat frekvensstyra elmotorer upp till 15 kW. Efter flera års målmedvetet arbete ska han nu ha löst problemet. Men i bilen på väg ner till Ystad nås Ny Teknik av ett olyckligt besked: Ragnar Jönsson har drabbats av en allvarlig sjukdom och blivit inlagd på sjukhus.

Istället söker vi upp Ragnars son, Henrik Hemark, som arbetar med försäljning och OEM-projekt på NFO Drives – ett företag som hans far och advokaten Magnus Thorfinn inrättade 1996 i syfte att massproducera och sälja frekvensomriktare.

Företagets huvudkontor ligger i den lilla tätorten Svängsta utanför Karlshamn. Henrik Hemark är väl insatt i sin fars arbete och har följt de senaste årens framsteg.

– Det nya patentet heter multiple switch och bygger på en teknik där man parallellkopplar flera moduler, en master och ett antal slavar, som arbetar fasförskjutet. Detta gör det möjligt att frekvensstyra elmotorer i högre effektklasser. Syftet har varit att nå marknaden för trefasmotorer i effektklasser upp till 100 kW, men rent teoretiskt så har patentet inga begränsningar, förklarar Henrik Hemark.

Han berättar att Ragnar Jönsson har kommit långt i sitt arbete. Henrik Hemark säger att genombrottet känns nära nu.

– Han är klar med elektroniken till modulerna och har påbörjat utvecklingen av mjukvaran. Han hade precis inlett tester av prototyperna då han blev sjuk. .

Under arbetet med den här artikeln avlider Ragnar Jönsson. Henrik Hemark får ta över stafettpinnen tidigare än han räknat med.

– Det blir min uppgift att förmedla hans tankar och idéer vidare. Det finns en stor efterfrågan på störningsfria frekvensomriktare som klarar större effekter, både bland våra befintliga kunder och ute på världsmarknaden.

Ragnar Jönsson bedrev sedan sin pensionering sin verksamhet självständigt i egen firma, men med ett samarbetsavtal med NFO Drives.

– Min roll i NFO Drives är att se till att vi gör så bra affärer som möjligt. En framgång för företaget är lika mycket en framgång för Ragnar och hela projektet. Vi är fortfarande en liten aktör på marknaden och befinner oss i en vardag där vi måste fokusera på att tjäna pengar och generera lönsamma affärer genom vårt befintliga produktsortiment, berättar Henrik Hemark.

– Vi har inte haft resurser att driva de långsiktiga projekten.

NFO Drives egna utvecklingsavdelning har gått på sparlåga de senaste åren, men tack vare en nyemission i höstas har de lyckats frigöra resurser. Det välkomnar Kenneth Svensson, företagets utvecklingschef.

– Vi har haft kunskapen om Ragnars teori kring multiple switch i över tio år, men processen har bromsats av att vi på NFO Drives hittills inte haft de finansiella muskler som krävs för att ta fram en praktisk och kundanpassad produkt, säger han.

Men under 2013 ska tre nya utvecklingsingenjörer anställas. Företagets vd, Johan Johansson, är väl medveten om vikten av ett genombrott.

– Att vårt produktsortiment i dag bara klarar upp till 15 kW har förstås begränsat marknaden för oss. Vi har haft svårt att hävda oss mot de stora aktörerna. Dessutom har somliga av våra konkurrenter smutskastat vår teknik genom att hävda att den inte fungerar, säger han.

Att NFO-tekniken inte skulle fungera är ett rykte som förföljt företaget sedan början av 2000-talet då deras första generation av frekvensomriktaren ”NFO Sinus” orsakade ett flertal reklamationer. En ny vd, med bakgrund som kvalitetschef på ett av Sveriges största elektronikföretag, tillsattes för att tillsammans med Kenneth Svensson göra en teknisk revidering för att få fram en stabil produkt.

– Vi gick igenom en riktig kris ett tag, men vi lyckades ändå förhållandevis snabbt åtgärda barnsjukdomarna och ersätta produkten med en ny generation, säger Kenneth Svensson.

Det som utmärker NFO:s produkt är att det är den enda frekvensomriktaren som ger en ren sinusformad utspänning medan samtliga konkurrenter använder den konventionella PWM-tekniken som innebär att man hackar sönder spänningen. Det ger elektromagnetiska störningar på teknisk utrustning i dess omgivning.

Kenneth Svensson demonstrerar skillnaderna. Han startar först en trefasmotor installerad med NFO Sinus. På ett oscilloskop syns sinusvågen. Sedan slår han på en annan motor, frekvensstyrd med PWM och istället syns den typiska ”fyrkantsvågen”. Direkt noterar vi också att det uppkommer ett tjutande oljud från motorn.

– Som ni märker är en av fördelarna med vår produkt att motorn blir helt tyst, säger Kenneth.

Sedan tar han fram ett instrument som mäter elektromagnetisk utstrålning och sveper den längs båda installationerna. Instrumentet piper för fullt vilket indikerar EMC-störningar. Han stänger av motorn med PWM-omriktaren och scannar enbart av den NFO-styrda installationen. Instrumentet är tyst.

NFO Drives har trots 2000-talets problem nu lyckats övertyga marknaden om produktens mervärde och nyligen tecknades ett långsiktigt samarbetsavtal med Delaval.

Vd Johan Johansson menar att detta är ett viktigt genombrott - både för företaget och tekniken.

– Vi kämpar mot stora etablerade spelare, multinationella bolag som ABB, Schneider, Siemens med flera. Deras omriktare är något billigare och de kan erbjuda sina kunder helhetslösningar, säger Johan Johansson och analyserar vidare.

– Kanske har vi varit lite för naiva; trott att vår produkt ska sälja sig själv bara för att den är en så utmärkt innovation, men så lätt är det inte. Ingenjörer och tekniker brukar förstå fördelarna med vår teknik men de ansvarar sällan för inköpen.

Ragnar Jönssons och NFO:s historia

1985–96 Uppfinnaren Ragnar Jönsson utvecklar en ny teknik för motorstyrning på Ideon i Lund.

1996 Bolaget NFO Drives AB bildas. Verksamheten startas i Svängsta.

1998 Första produkten lanseras på marknaden: NFO Sinus, 1-fas frekvensomriktare, 1,5 kW, IP20.

2006 G2, Generation 2, av NFO Sinus släpps på marknaden.

2008 Samarbete påbörjas med Delaval, som tillverkar produkter för mjölkproduktion.

2010 Avtal tecknas med Delaval för utveckling och tillverkning av OEM-versioner av NFO-omriktarna.

2011 De första serietillverkade omriktarna 2,2 kW till Delaval levereras.

Richard Bo Gardt

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer