Innovation

Underleverantörer i det lilla formatet

Sigolis affärsidé är att i hög preci­sion mångfaldiga mikro­strukturer som kan användas inom bland annat bioteknik. Det senaste projektet är att ta fram en elektrod för detektering av hudcancer. Mikael Karlsson (vänster) och vd Simon Uhrberg och på Sigolis. Foto: Mikael Wallerstedt

Det är de små, små detaljerna som gör det för Uppsalaföretaget Sigolis. Det fem år gamla bolaget utvecklar och tillverkar mikrostrukturer i plast åt sina kunder.

Publicerad

Lokalen, som Sigolis delar med ett bioteknikbolag, har just drabbats av en vattenskada. Därför har man har tvingats tränga ihop sig. I verkstan delar en stor formsprutningsmaskin – från början avsedd för att göra cd-skivor, utrymmet med två högprecisionsfräsar – varav den ena tillhör grannföretaget.

Men Sigolis är ändå på väg att flytta för att bygga upp sin första storskaliga produktionslinje. En av kunderna, Scibase, har utvecklat en metod för att upptäcka hudcancer genom att mäta hudens impedans. Nu, när de kliniska testerna i stort sett är klara, räknar man med att snart gå ut med metoden på marknaden. Sigolis tillverkar de elektroder som använts för mätningen, små plastplattor med en skog av korta, vassa spetsar i mikro­format.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här