Ultraljud får bort smutsfläckarna

2017-12-05 11:37  

Här är tvättstaven som ska ta död på bakterierna.

”Det finns en tiondels gram bajs i varje par underkläder”. Det var ett av citaten från Charles Gerba, professor i mikrobiologi, i en flitigt återgiven artikel från ABC från 2010. Professorn uppgav att bakterier som E.coli i tvättmaskinen kunde föras över från en tvätt till nästa.

Sedan dess har det pågått en livlig debatt om tvättemperaturer, blekmedel och soltorkning. Men nu vill en amerikansk startup ta död på både debatt och bakterier – med hjälp av ultraljud.

Tvättstaven Sonic Soak gör för tillfället stor succé på Indiegogo, en sajt för gräsrotsfinansiering. De två grundarna bad om 10000 dollar, men har när fyra dagar återstår av insamlingskampanjen samlat in över 833000 dollar.

Tvättstaven läggs i blöt tillsammans med det som ska tvättas eller rengöras. Med ultraljud genereras kavitationsbubblor. När bubblorna imploderar skapas ett tryck som enligt marknadsföringen på insamlingssidan ska ”tvätta bort smuts, fläckar, oljor och bakterier”.

Sonic Soak ska enligt uppgift kunna tvätta och rengöra bland annat kläder, smycken, leksaker, bestick och frukt. Tvättstaven kostar 150 dollar på Indiegogo, men lär bli något dyrare när den lanseras under 2018.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer