Ultraljud fäller våldtäktsman

Målet är att chipet ska göra analysen automatiskt

Ultraljud istället för kemi. Det kan kapa analystiden av rättsmedicinska prov från dygn till timmar. Metoden har tagits fram i Lund för att användas i USA.

I USA ligger en halv miljon prover från våldtagna kvinnor hos rättsmyndigheterna och väntar på analys. De ska behandlas av rättmedicinska labb för att hitta sädesceller som, efter dna-analys, kan binda gärningsmannen vid brottet.

Men det gäller att skilja mannens dna från kvinnans. Den processen görs idag med kemiska metoder och centrifugering av provet, och tar ett dygn eller två.

Nu har svenska forskare, i samarbete med University of Virginia, utvecklat en metod som kapar tiden till någon timme.

Metoden går ut på att låsa fast spermierna i provet i en ultraljudsfälla. Provet förs in i en liten krets av glas där tunna kanaler etsas in. Under kretsen sitter en ultraljudssändare som bildar stående vågor i kanalerna, som ljudet i en orgelpipa. Kretsen har utformats så att spermierna fastnar i fällan medan de kvinnliga celldelarna sköljs bort. Spermierna kan på så sätt samlas in för dna-analys.

- Till fördelarna är att man undviker manuellt arbete som pipettering och centrifugering, man behöver inga filter och påverkar inte provet negativt, säger Johan Nilsson, docent i elektrisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola som utvecklat metoden tillsamman med professor Thomas Laurell och doktoranden Mikael Evander.

Siktet är nu inställt på att kommersialisera tekniken.

- Målet är att stoppa in ett prov i ena ändan av chipet och få ut ett svar i andra ändan, men dit är det en bit kvar, säger Johan Nilsson.

Den nya metoden kommer att presenteras på Tekniska Mässan i Älvsjö i nästa vecka.

Forskarna har tidigare utvecklat en teknik för att rena blod från fettpartiklar under hjärtoperationer med hjälp av ultraljud. Skillnaden är att det frigjorda fettet då samlas vid väggarna i kanalen och leds bort via sidokanaler medan de röda blodkropparna forsar fram i mitten. 2002 bildades bolaget Erysave för att ta blodreningstekniken till marknaden.

Marie Alpman

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt