Udda glasögonen ska bota åksjuka

2018-07-16 10:33  
Foto: Citroën

Åksjuka är en otrevlig åkomma som kan förstöra vilken resa som helst. Men nu finns det ett nytt botemedel – ett par udda ”horisont-glasögon”.

Sommaren är här och med det semester och resor. För föräldrar kan dock resan till sommarstugan bli en prövning där ”är vi framme snart” blandas upp med baksätesbråk och krav på kisspauser.

En lösning på detta har blivit att tysta passagerare med surfplattor eller andra skärmar.

Men detta ger även problem. Enligt franska Citroën lider var tredje resenär av problem med åksjuka – och tittar man på en skärm förvärras syndromen snabbt.

Så för att underlätta vid resor har de nu lanserat åksjukeglasögonen ”Seetroën”. Åksjuka uppstår när balansorganet och synsinnet skickar signaler till hjärnan som inte överensstämmer. Glasögonen ska harmonisera visuell information med den rörelseinformation som hjärnan får.

Botar åksjuka inom 10 minuter

Glasögonen har fyra ögon, två framåt och ett på vardera sidan för det perifera synfältet. Men istället för glas, har bågarna färgad vätska som rör sig med rörelserna och på så sätt etablerar en artificiell horisont. Enligt Citroën ska den som tar på sig glasögonen vid första känningen av åksjuka vara symtomfri inom tio minuter.

Bakom glasögonen står ett annat franskt företag som kallas Boarding Ring som har testat sin uppfinning på sjömän i franska flottan. Där har man sett en effektivitet på 95 procent.

Citroën har nu tagit dessa och slipat på designen.

Glasögonen går loss på 99 euro, men dessvärre kommer de inte finnas tillgängliga förrän efter semestern. Så föräldrar som vill hålla telningarna åksjukefria får hålla sig till klassiska metoder – och stänga av surfplattorna.

Felix Björklund

Mer om: Citroën

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer