Uber för rullstolsburna

2017-09-27 10:01  

Autonoma bilar har fått många rubriker på sistone, men det är inte det enda ”fordon” som automatiseras. I somras sällade sig rullstolar till de självkörandes led. Och på flygplatsen i Tokyo testas en form av Uber för rullstolar.

Tekniken och sensorerna kring autonomi utvecklas i rasande takt. Och det innebär även områden som man i första hand kanske inte kopplar till automation.

På Shangi General Hospital i Singapore rullar nu självkörande rullstolar som tack vare tre lidar och lite datorkraft klarar av att kartlägga närområdet – och navigera genom sjukhuset utan missöden.

– När vi besökte olika ålderdomshem så insåg vi att livskvaliteten är högst beroende av mobilitet. Vi ville förenkla för folk att flytta sig, säger Daniela Rus, ansvarig för MIT:s avdelning för artificiell intelligens och en av de som varit med och utvecklat rullstolarna, i ett pressmeddelande.

Men MIT-projektet är inte det enda i sitt slag. I augusti avslöjade Panasonic att de drar igång publika tester av självkörande rullstolar på Haneda-flygplatsen i Tokyo.

Rullstolen går under namnet Whill Model M och precis som MIT-stolen navigerar den med hjälp av lidar (i det här fallet två).

Den autonoma rullstolen tillkallas med hjälp av en app i mobiltelefonen – ungefär på samma sätt som man beställer en taxi eller Uber. I telefonen kan sedan destination, såsom en specifik gate eller affär anges och så bär det iväg.

Whill Model M kan även synkronisera med andra rullstolar i närheten och köra i tåg eller tandem. Därtill så återvänder stolarna till sin basstation när de inte används – vilket minimerar behovet att ha personal som går runt och samlar in dem.

Att underlätta för äldre och rörelsehindrade genom automatisering är strålande Det stora problemet med kommersialisering är att tekniken än så länge är dyr. Daniela Rus säger att trots att de använder sig av en standardrullstol som grund – så kostar ”autonomipaketet” en hel del.

– Vi hoppas att priset kan gå ner i framtiden så att det gör systemet mer överkomligt, säger hon i uttalandet.

Ett sätt att ta udden av kostnaden är att klassa de självkörande rullstolarna som medicinskt hjälpmedel – på så sätt kan läkare skriva ut dem till patienter.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt