Tyrannosaurus hade enorm bettstyrka

2017-05-18 08:15  
Foto: SPL / IBL Bildbyrå

Den berömda rovdinosaurien Tyrannosaurus rex hade en bettstyrka som med råge överträffade bettstyrkan hos alla nu levande djur.

Detta gjorde att den kunde pulverisera stora ben med lätthet, enligt en ny studie.

Studien, som publiceras i Scientific Reports, dementerar vissa hypoteser som gått ut på att T-rex skulle ha haft ganska måttlig kraft i käkarna.

I stället antyder resultaten att den väldiga rovdinosaurien hade ett mäktigt bett som mer än väl matchar dess rykte som oöverträffad dödsmaskin.

Forskarna gjorde modeller av bestens käkmuskulatur och jämförde sedan med bettet hos krokodiler, alligatorer och fåglar, som är de närmaste nu levande släktingarna till dinosaurierna. Dessutom granskades bettmärken efter tyrannosaurier som återfunnits på fossil från den period då djuren levde.

Bettstyrka brukar uttryckas i enheten newton. Resultaten från studien visar att Tyrannosaurus rex hade en bettstyrka på uppemot 35 000 newton, vilket motsvarar ett tryck på 3,5 ton.

Detta är mer än dubbelt så mycket som hos saltvattenskrokodilen, som har rekordet bland nu levande djur med en bitstyrka på drygt 16 000 newton.

Enligt forskarna använde troligen T-rex sitt bett till att krossa ben från stora växtätande dinosaurier. Den förmågan gjorde att den kunde exploatera födoresurserna på ett effektivare sätt än andra, samtida rovdinosaurier.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer