Tvillingstudien slutförd: Så förändrades astronauten Scott Kelly i rymden

2019-04-12 12:59  

Genförändringar och hopp om evigt liv efter att Nasa släppt sin färdiga studie om Scott Kellys 340 dagar på ISS.

Att vistas i rymden är bevisligen väldigt påfrestande för kroppen, både fysiskt och psykiskt. Medan astronauten Mark Kelly vistades nere på Jorden mellan 2015 och 2016 hade hans tvillingbror Scott helt andra planer. Han befann sig på den internationella rymdstationen i 340 dagar tillsammans med ryska astronauten Mikhail Kornienko.

Nasa har tidigare berättat att Scotts hälsa, psykiskt, fysiskt och genetiskt, i princip var oförändrad under hela rymdfärden. De små förändringar som upptäcktes återgick till det normala efter sex månaders tid efter hemkomst. Även om Scott inte märkbart förändrades så har hans resa gett Nasa viktiga ledtrådar för framtida större uppdrag, exempelvis för en Marsresa, enligt Gizmodo.

”Jag tycker det är lugnande att veta att när personen kommer tillbaka så blir allt som vanligt igen” sa Michael Synder, en av studiens huvudforskare och chef för Stanford Center for Genomics och Personal Medicine, på en presskonferens.

Förändringar uppstod i arvsmassan

När några av resultaten kom ut i januari 2018 hittades det på flera myter om studien, medier påstod att Scott Kellys gener aldrig blev detsamma efter hemkomsten och att han blev en helt annan människa. Men så var inte fallet. Forskarna skrev i studien att Scotts gener till viss del förändrats i deras uttryck att utföra instruktioner i cellens arvsmassa i samband med rymdfärden. Och sju procent av den genomgripande förändringen i genuttryck fortfarande kunde ses månader efter han landat på Jorden igen.

Läs mer: Se när Nasas Scott Kelly landar efter ett år i rymden

Dessutom var omställningen i generna förväntade med tanke på att Scotts nya ämnesomsättning och immunförsvar. Det visade sig att hans tvillingbror Mark Kelly, som levde ett mer normalt liv på Jorden, också hade förändringar i sina gener. Det beror helt enkelt på att allt i vår miljö kan forma vårt genuttryck.

Men vilka tydliga förändringar fick Scott Kellys kropp gå igenom när han befann sig i rymden?

Något som tidigare upptäckts hos andra astronauter, och i detta fall även för Scott var att hans ögon utvecklade en tjockare näthinnenerv efter några månader. Orsaken tros antagligen vara mikrograviteten som blir påfrestande för ögat. Forskare tror att genetiken har stor betydelse för om just den här förändringen ska utvecklas.

Hopp om evigt liv i rymden

Något annat som inte förblev detsamma i rymden som på Jorden var Scott Kellys telomerer, ändkapslarna på våra kromosomer. Dessa är kända att förutsäga vår cellulära ålder och kortas genom livets gång. Men det visade sig att Scotts ändkapslar istället förlängdes medan han vistades i rymden. Till allas besvikelse varnade Susan Bailey, en strålningsbiolog vid Colorado State University, under en presskonferens om att detta troligtvis inte är ett sätt att behålla sin ungdom. Efter en kort tid på Jorden förkortades Scotts telomerer igen, och vissa förblev mindre än innan rymdfärden.

Scott Kelly har skrivit en bok om året i rymden och om hur det var att komma hem igen. Ett utdrag ur boken, A year in space, har publicerats i australiensiska tidningen The Age.

Ellinor Molin

Mer om: ISS Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer