Tvärvetenskap ska främjas vid ESS och Max IV

2014-06-16 13:35  
Danska firman Henning Larsen Architects valdes ut för att utforma den kommande ESS-anläggningen i Lund. Foto: ESS/Henning Larsen Architects

I höst startar en ny forskarskola av Lunds universitet för att doktorander ska kunna lära sig mer om de experimentella metoder som kan användas vid de nya anläggningarna Max IV och ESS.

De två anläggningarna ESS och Max IV handlar om materialforskning, men med olika metoder. Medan ESS ska skjuta neutroner ska Max IV skjuta elektroner som avger synkrotronljus.

Men forskare inom fler ämnesområden, till exempel arkeologi och proteinforskning, hoppas också kunna ha nytta av de nya anläggningarna. Ett av syftena med Lunds universitets nya forskarskola är därför att stimulera till tvärvetenskapliga samarbeten.

- Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått igång detta som förberedelse inför starten av Max IV och ESS. Tvärvetenskapliga samarbeten mellan olika forskningsområden leder till nya infallsvinklar och hjälper oss att anta utmaningar som till exempel att hitta nya läkemedel eller att utvinna energi på ett miljövänligt sätt, säger Olov Sterner vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

ESS fick nyligen tillstånd enligt miljöbalken att byggas, men finansieringen av bygget är ännu inte helt säkrad.

Bygget av Max IV pågår och invigning är planerad till sommaren 2016.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt