Två nya planeter hittade med hjälp av ai

2019-04-02 15:07  
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två tidigare okända planeter har upptäckts med hjälp av ny en algoritm. Astronomer hoppas nu att artificiell intelligens ska kunna ge dem fler ledtrådar om gömda planeter.

En ny algoritm framtagen av en astronomstudent har hittat två nya planeter i arkivet från K2-uppdraget med Keplerteleskopet. Upptäckten ger astronomer hopp om att hitta ännu fler gömda planeter som missats i arkivet, skriver The University of Texas Austin.

Enligt Andrew Vanderburg, forskare i astronomi på universitet och hos Nasa, är K2-data svårare att arbeta med än andra eftersom farkosten hela tiden rör på sig. Där får ai hoppa in och briljera.

Läs mer: Ny studie: Så undvek jorden kollaps

Vanderburg förklarar att även om varje stjärna på himlen hade en planet i samma storlek som Jorden runt sig så skulle vi ändå inte upptäcka dem med Kepler. Datan kan vara för ljudlig eller så ligger planeterna bara inte rätt till för att vi ska ha möjligheten att se dem.

Ai:n får alltså i uppgift att hjälpa till att regelbundet söka i arkivets data för att hitta dessa som missats. Och den här upptäckten är ett bevis på att ai:n faktiskt gör sitt jobb.

Ellinor Molin

Mer om: Rymden Kepler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer