Tunn film ger rekordhårt glas

2016-06-02 09:41  

Svenska forskare har lyckats få vanligt fönsterglas tre gånger hårdare genom att lägga på en tunn film med vanliga grundämnen.

Den nanometertunna filmen består av kisel, syre, kväve och magnesium. Fönsterglas som beläggs med det nya materialet blir upp till tre gånger hårdare än vanligt obehandlat fönsterglas.

– Poängen är att glaset fortfarande är transparent, säger professor Bo Jonson på institutionen för byggd miljö och energiteknik vid Linnéuniversitetet.

Projektet har letts av hans kollega Sharafat Ali i samarbete med forskare vid avdelningen för tunnfilmsfysik på Linköpings universitet.

Filmen har framställts vid lågt tryck med en teknik som kallas magnetronsputtring. Tänkbara användningsområden är till exempel smarta mobiler, läsplattor och bilar.

– Självklart skulle vi vilja se att materialet kommer till nytta och användning, men än så länge handlar det om grundforskning utan industrikontakter säger Bo Jonson.

Här kan du läsa forskningsrapporten

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt