Tryckt elektronik får EU-stöd

2012-11-06 13:18  

EU satsar 12 miljoner kronor för att ta billiga, elektroniska etiketter till marknaden. Pengarna går till ett svensk-norskt samarbete inom tryckt elektronik.

Det norska bolaget Thinfilm Electronics leder konsortiet där även de svenska forskningsinstituten Acreo och Sics Santa Anna deltar. Tillsammans får de 1,4 miljoner euro, motsvarande cirka 12 miljoner svenska kronor.

Målet är att påskynda utvecklingen av elektroniska etiketter som kan tryckas i stora volymer till en låg kostnad. Etiketterna ska innehålla tryckt minne och sensorer såväl som bildskärmar. Konsortiet ser många tänkbara användningsområden för sådana etiketter, exempelvis för temperaturövervakning, i prislappar och inom hälsovården.

Av de totalt 12 miljoner kronorna går cirka 7 miljoner till Thinfilm och 5 miljoner till de två svenska instituten. Pengarna kommer från EU:s forskningsprogram Eurostars, som vänder sig till små och medelstora företag med egen forskning.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer