Tryckändring bevarar juice och vin

2016-04-18 14:34  
Tryckändringsanläggningen kan behandla fyra liter vätska i minuten. Foto: Fraunhofer IGB

Tryckändringsteknik, eller kallpastörisering, är ett alternativ till värmebehandling eller kemiska tillsatser för att hålla fruktdrycker fräscha. En ny testanläggning finns i Tyskland.

Mikroorganismer förstör färska livsmedel som juice och vin. Kemiska konserveringsmedel blir allt mer ifrågasatta, och behandling med värmeprocesser, pastörisering och värmesteriliseringen, dödar inte bara mikroorganismerna utan även vitaminer och proteiner. Både smak och färg påverkas av metoden.

Tryckändringsteknik, eller kallpastörisering, har på senare år vuxit fram som ett alternativ. Fraunhoferinstitutet IGB har utvecklat processen och tagit fram metoder som är användbara i större skala.

I det EU-stödda projektet ”Preserve Wine” har exempelvis tillsatsen av svaveldioxid i vin kunnat minska avsevärt tack vare tekniken.

Med tryckändringstekniken tillsätts en kemiskt inert gas, exempelvis kväve eller argon, till drycken. När trycket höjs till 500 bar tar sig gasen igenom mikroorganismernas cellmembran. När trycket sedan plötsligt sänks expanderar gasen och får cellerna att spricka.

- Inga kemiska tillsatser behövs och eftersom födoämnet inte hettas upp så bibehålls alla biologiska funktioner i ingredienserna, förklarar doktor Ana Lucia Vasquez-Caicedo.

- Två typer av konservering uppnås, dels förstörs mikroorganismerna, dels fungerar gasen som en skyddande atmosfär mot luftens syre.

Forskarna vid Fraunhofer IGB har nu byggt en tryckändringsanläggning som gör det möjligt att testa tekniken i större skala och under hygieniska förhållanden. Anläggningen kan kontinuerligt behandla fyra liter vätska per minut och kan användas för alla sorters vätskor som normalt pastöriseras, exempelvis fruktjouicer, alkoholhaltiga drycker, mjölkprodukter m m.

Tekniken kan även användas för att utvinna högkvalitativa fetter och färg för kosmetikaprodukter.

Anläggningen kommer att presenteras 21 juni vid en demonstration av högtrycksteknik för livsmedelsindustrin som anordnas av Fraunhoferinstitutet IGB.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer