Innovation

Tryckändring bevarar juice och vin

Tryckändringsteknik, eller kallpastörisering, är ett alternativ till värmebehandling eller kemiska tillsatser för att hålla fruktdrycker fräscha. En ny testanläggning finns i Tyskland.

Publicerad

Mikroorganismer förstör färska livsmedel som juice och vin. Kemiska konserveringsmedel blir allt mer ifrågasatta, och behandling med värmeprocesser, pastörisering och värmesteriliseringen, dödar inte bara mikroorganismerna utan även vitaminer och proteiner. Både smak och färg påverkas av metoden.

Tryckändringsteknik, eller kallpastörisering, har på senare år vuxit fram som ett alternativ. Fraunhoferinstitutet IGB har utvecklat processen och tagit fram metoder som är användbara i större skala.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här