Trio får dela på årets fysikpris

2016-10-04 11:53  
David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz tilldelas årets Nobelpris i fysik. Foto: Anders Wiklund / TT

David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz. Så heter forskarna som tilldelas årets Nobelpris i fysik för sina upptäckter kring topologiska fasövergångar och topologiska materiefaser.

(Artikeln har uppdaterats)

”Deras pionjärarbeten har lett till att jakten på nya exotiska materialfaser nu pågår för fullt. Många hoppas på framtida tillämpningar, både inom materialvetenskap och elektronik”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien (KVA), som delar ut dagens pris.

Med på länk vid tillkännagivandet är Haldane:

– Jag blev väldigt förvånad och väldigt tacksam, säger han på frågan om hur han reagerade.

– Det här gjordes för länge sedan, men det är nu som många otroliga upptäckter kommer som baseras på den här forskningen.

Läs mer om forskningen som prisats hos Kungliga Vetenskapsakademien

Thouless, Haldane och Kosterlitz har studerat supraledare, supravätskor och tunna magnetiska filmer och tilldelas priset ”för teoretiska upptäckter av topologiska fasövergångar och topologiska materiefaser.” Pristagarna har med avancerade matematiska metoder gett förklaringar till flera märkliga fenomen hos ovanliga materiefaser (eller materialtillstånd) och ”öppnat portar till en okänd värld av materia som försätts i märkliga tillstånd”, skriver KVA i sin motivering.

Nationalencyklopedin beskriver topologi så här: ”Studiet av geometriska objekt där hänsyn endast tas till form och inte avstånd.”

  • Thouless är född 1934 i Storbritannien och är professor vid universitetet i Washington i USA.
  • 65-årige Haldane från London, Storbritannien, är fysikprofessor vid Princeton University i USA.
  • Kosterlitz, 73 år, är född i Aberdeen, Storbritannien. Han är professor vid Brown University, Providence, i USA

Förra året fick två forskare dela på priset, Takaaki Kajita från Japan och Arthur B McDonald från Kanada. De båda har forskat kring de gåtfulla partiklar som kallas neutriner. Kajita och McDonald har kunnat visa att neutrinerna kan ändra skepnad, vilket betyder att de måste ha en massa. Detta är något som vänt upp och ner på hela partikelfysiken, och som av Nobelkommittén för fysik beskrevs som epokgörande.

Läs fler nyheter om Nobelpriset här!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer