Trafikverket tvingas köpa produkter som inte finns

2015-05-20 08:48  
Tanken hos innovationsrådet är att genom att beställa en viss funktion, i stället för en existerande produkt  - exempelvis en decibelnivå på max 78 dB i stället för ett bullerplank - så får man fart på kreativiteten ute hos leverantörerna. Foto: TT

En nationell strategi för upphandlingar läggs fram av regeringen. Det kanske inte låter så spännande, men betyder att myndigheter som Trafikverket tvingas köpa produkter som inte finns.

Det nya Innovationsrådet, med statsminister Stefan Löfven som ordförande, har träffats två gånger. I tisdags möttes rådet på Rosenbad, med efterföljande middag i Sagerska palatset.

På dagordningen stod digitalisering, innovationsrelaterade upphandlingar och livsvetenskaper.

Rådets tio externa ledamöter fungerar som bollplank åt regeringen.

– Klart att vi har lite olika uppfattningar ibland, men vi har inte haft motstridiga uppfattningar i någon viktig fråga, säger Charles Edquist, innovationsprofessor vid Lunds universitet, en av rådets ledamöter.

Längst har rådet kommit vad gäller förslaget om hur de extremt stora offentliga upphandlingarna skulle kunna stimulera innovationskraften i landet. Och regeringen verkar med på noterna.

Regeringen kommer att presentera sin första nationella upphandlingsstrategi, erfar Ny Teknik. Ansvarig är civil- och upphandlingsminister Ardalen Shekarabi.

Exakt hur strategin kommer att se ut är inte klart. Men mycket talar för att regeringen kommer att tvinga ett antal myndigheter att köpa produkter som inte existerar. Det skulle i så fall bli den första innovationsrelaterade upphandlingsstrategin i världen.Trafikverket och Energimyndigheten ligger nära till hands. Den senare har redan jobbat med innovationsdrivande upphandlingar.

Tanken är att genom att beställa en viss funktion, i stället för en existerande produkt  - exempelvis en decibelnivå på max 78 dB i stället för ett bullerplank - så får man fart på kreativiteten ute hos leverantörerna.

Charles Edquist anser att offentliga upphandlingar är helt avgörande för att innovationspolitiken ska lyckas skapa tillväxt och nya jobb. Han har utvecklat detta i en rapport som han skrev för Konkurrensverket i höstas. 

- En stor del av den nya statliga innovationsstrategin kommer att baseras på den rapporten, säger han.

Staten, kommun och landsting köper årligen prylar för ungefär 700 miljarder kronor om året. Det motsvarar 20 procent av BNP.

– Det är alltså en mycket stor del av ekonomin. Rätt använd skulle upphandlingen kunna bli en oerhörd stimulans för innovationsverksamheten i Sverige, menar Charles Edqvist.

Om 10 procent av de årliga offentliga upphandlingarna skulle omdirigeras till köp av funktionalitet i stället för existerande produkter, skulle alltså hela 70 miljarder kronor satsas för att stimulera innovationsprocesser.

Och det är nästan dubbelt så mycket som den statliga satsningen på forskning och utveckling.

Bara Trafikverket köper produkter för ungefär 40 miljarder kronor om året. Som ett första steg kan den nya statliga strategin för upphandling komma att kräva att 5 procent av upphandlingarna ska gälla icke existerande produkter. För Trafikverket skulle det alltså betyda innovationsupphandling på 2 miljarder kronor per år.

– Att köpa en viss produkt hindrar kreativiteten hos leverantörerna. Det är därför som jag driver funktionsupphandling så hårt, säger Charles Edquist.

Att staten köper innovationer är inte ny. Samarbetet mellan Televerket som beställare av en digital telefonväxel från Ericsson och Vattenfalls samarbete med dåvarande Asea brukar nämnas som tidigare lyckade exempel. Det är samarbeten som skapade tiotusentals nya jobb och hundratals miljarder i exportinkomster under lång tid.

– Men den typen av starka statliga verk finns inte längre. Så därför är innovationsrelaterade funktionsupphandlingar alternativet, menar innovationsprofessorn.

Om det är en så bra lösning, varför har man inte gjort det tidigare?

– Det har funnits missuppfattningar om att lagen inte tillåter detta. Men det stämmer inte. Det finns också myndigheter som trott att de inte får kommunicera med potentiella leverantörer. Men det stämmer inte heller, säger Edquist.

– Det är också mer komplicerat att beställa en funktion, än samma produkt som förra året. Men det privata näringslivet gör det redan, så varför skulle inte de offentliga upphandlarna klara det, undrar han.

När det gäller frågan om digitaliseringen och livsvetenskaperna har Innovationsrådet inte kommit med något konkret förslag om vad som skulle kunna vara statens roll.

Charles Edquist anser att de offentliga upphandlingarna är helt avgörande för att innovationspolitiken ska lyckas skapa tillväxt och nya jobb. Han har utvecklat detta i en rapport som han skrev för Konkurrensverket i höstas

– En stor del av den nya statliga innovationsstrategin kommer att baseras på den rapporten, säger han.

Innovationsrådet träffas nästa gång den 30 augusti.

Följ Helen Ahlbom på Twitter.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Trafikverket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer