Trådlös ström sätter fart på mixern

2008-10-21 10:21  

Det amerikanska företaget Fulton Innovation demonstrerar sin teknik för trådlös energiöverföring med hjälp av en filmsnutt där en kvinna lägger jordgubbar och bananer i en mixer. Sedan mixar hon snabbt ihop en smoothie trots att mixern saknar elsladd.

Strömförsörjningen bygger istället på resonant induktiv koppling, där energi överförs mellan två föremål via ett magnetiskt fält. Sekundärspolen sitter i mixern, medan primärspolen finns i ett speciellt underlag som är ”ecoupled-enabled”, med Fultons vokabulär. Man kan alltså inte att ta med sig mixern och fixa mixade drycker var som helst.

Fulton har tidigare demonstrerat mindre strömkrävande tillämpningar som att ladda mp3-spelare. Mixerdemon ska visa att även förhållandevis höga effekter kan överföras trådlöst. Företaget säger sig samarbeta med flera partner, däribland Motorola. Det framgår dock inte när trådlösa hushållsapparater kan tänkas nå marknaden.

Fulton är långt ifrån ensamma om att överföra energi trådlöst. I fjol lanserade företaget Powercast i samarbete med Philips en liten gran med lysdiodslampor som fick sin energi via radiovågor. Även Intel utnyttjade radiovågor för att tända en 60 Wattslampa vid en demonstration i somras. Tekniken som döpts till Witricity grundar sig på forskning vid MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer