Trådlös handbroms nyper efter 250 millisekunder

2012-02-29 15:51  
Holger Hermanns på en cykel med trådlös broms. Foto: Angelika Klein

Endast 250 millisekunder efter att bromsreglaget aktiverats på styrstången så nyper bromsklossarna tag i bromsskivan på hjulet.

Forskare vid tyska Saar-universitetet visar på elektronikmässan Cebit i Hannover ett trådlöst bromssystem, som på sikt är tänkt att användas i såväl tåg som flygplan.

Men än så länge testas överföringstekniken endast på en cykel, eftersom problem med radioöverföringen skulle kunna få förödande konsekvenser om tekniken provades  på mer avancerade kommunikationsmedel.

För att minimera felfrekvensen vid överföringen använder sig forskarna av beräkningsmetoder som brukar användas vid test av styrsystem för kemianläggningar.

De är nu övertygade om att tillförlitligheten ligger vid 99,9999999999997 procent.

- Det är inte perfekt, men ändå acceptabelt, noterar professor Holger Hermanns vid Saar-universitetet.

För att bromsa klämmer cyklisten till om ett gummihandtag på styrstången. I detta finns en trycksensor, som aktiverar en sändare. Denna sitter i en blå behållare intill handtaget.

Radiosignalen sänds till en mottagare på framgaffeln. Från den aktiveras bromsoket på skivbromsen.

Bromsen aktiveras endast 250 millisekunder efter att cyklisten klämt åt bromshandtaget. Vid en hastighet av 30 km/h är det en reaktionssträcka på två meter.

Enligt forskarna är det inget problem att även integrera ett antilåsningssystem i det här bromssystemet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Radiosignal Broms

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer