Torrt eller vått med elektrisk lotuseffekt

2008-02-01 08:49  

Lotuseffekten får regnet att rinna av lotusblomman som vattnet på en gås. Forskare försöker nu efterlikna effekten för att få självrenande ytor och vattentäta apparater.

Nanotekniker Vid Bell Laboratories i USA har lyckats tillverka en yta som kan växla mellan totalt vätskeavvisande till fullt vätbar. Hemligheten ligger i att belägga ytan med stående, tunna och tätt packade spikar. De platta huvudena på de elektriskt ledande kiselspikarna är tillverkad av isolerande kiseloxid.

- Det visar sig att ytans kemi inte är det viktiga, utan dess form, säger Tom Krupenkin, en av ingenjörerna bakom upptäckten.

Spikhuvudenas form gör att nästan alla vätskor flyter ovanpå. Vatten, olja och diverse lösningsmedel håller sig svävande ovanpå de platta spikskallar. Ända tills forskarna lägger på en elektrisk spänning på kisel spikarna. Genast väts ytan och vätskorna rinner ned mellan spikskaften.

Vid sidan av självrenande ytor tror forskarna att effekten kan användas vid biomedicinska analyser eller som elektroder i långlivade batterier som går att stänga av.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer