Töjbart material lagar trasigt hjärta

2008-11-03 14:40  

Ett töjbart material fyllt med stamceller. Så ser receptet ut för framtidens reparation av sviktande hjärtan.

60 till 200 sammandragningar per sekund, höga tryck och flöden, år ut och år in. Att hitta material som passar för att laga hjärtan är ett tuff utmaning för forskare.

Vad kan väl vara bättre än kroppens egna celler, resonerade George Engelmayer, forskare vid MIT, Massachusetts institute of technology.

Så långt är hans tankar inte nya, runt om i världen pågår forskning på att odla hjärtmuskelceller av stamceller. Det nya är att han odlat fram cellerna i en polymer, formad som en bikaka.

Formen gör att vävnaden kan sträckas ut och tryckas ihop, precis som ett dragspel. Eller som vanlig hjärtmuskelvävnad.

När formen sedan bryts ner i kroppen är cellerna ordnade i en struktur som tål hjärtats hårda miljö.

Den elastiska polymeren har tagits fram av Robert Langer vid MIT, och liknas av forskarna vid ett gummiband där töjbarheten i olika ledder kan styras med hjälp av värmebehandling.

- Tidigare byggnadsställningar för celler har inte givit hjärtmuskler med samma mekaniska egenskaper som kroppens egna, säger George Engelmayer i ett uttalande.

Försöken, som publiceras i det senaste numret av Nature materials, har utförts med omogna hjärtmuskelceller från musfoster. Resultaten blev hjärtmuskelvävnad med samma elektrofysikaliska egenskaper som hos normalt födda möss.

En tänkbar behandling mot trasiga hjärtan är att ta celler från patienten och styra dem till hjärtmuskelceller som sedan opereras in i patienten.

Eftersom cellerna kommer från patienten behöver man inte riskera avstötning.

Men än det inte dags för försök på människor. Först vill forskarna skapa formar som kan ge tjockare hjärtmuskelvävnad.

”Vi har redan börjat arbeta med olika lösningar”, skriver de i Nature materials.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer