Tillverkar plexiglas<br></br> av socker

2008-11-18 08:53  
Thore Rohwerder

Plexiglas kan nu tillverkas av socker. Tyska forskare har hittat ett enzym som kan tillverka akrylplast av förnybara råvaror i kommersiell skala.

Den tyske forskaren Thore Rohwerder har kommit på ett sätt att tillverka plexiglas av förnybara råvaror. Den nya metoden är betydligt bättre för miljön, ger mindre mängd avfall och spar mer energi än dagens processer, som utnyttjar fossil olja.

Hemligheten har hittills legat dold i en bakteries arvsmassa. Därifrån styrs tillverkningen av ett enzym som har förmågan att omvandla yvigt förgrenade kolmolekyler till raka polymerkedjor, just sådana som används för att tillverka plexiglas.

Hittills har man varit tvungen att framställa plexiglas ur fossil olja med hjälp av kemiska processer, som varit både miljöskadliga och energislösande. I framtiden kan plasten framställas av socker, alkohol, fettsyror eller andra förnybara råvaror.

Om fem år räknar Thore Rohwerder vid universitetet i Duisburg-Essen med att det finns en pilotfabrik som kan tillverka flera ton plexiglas av socker. Innan dess måste han snickra ihop en process som kan omvandla socker till byggstenar för plexiglas med hjälp av bakterieenzymet.

Idag tillverkas tre miljoner ton plexiglas i världen varje år, till ett värde av fyra miljarder euro (40 miljarder kronor). På medellång sikt kan tio procent av detta framställas på bioteknisk väg, med den nya processen.

Anders Wallerius

Mer om: FoU Enzym

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer