Testa din hjärnas uppmärksamhet

2012-10-05 07:20  

(Uppdaterad) När du är koncentrerad på en uppgift minskar din förmåga att se saker som ögonen verkligen ser. Testa själv!

Ett exempel på hur svårt det kan vara att upptäcka saker som ögat ser medan man är koncentrerad på annat kan upplevas i videon längst ner i artikeln. Uppgiften i videon är att räkna antalet gånger personerna i vit tröja passar basketbollen till varandra.

Forskare vid Institute of Cognitive Neuroscience som studerat fenomenet konstaterar att en motsvarande situation i verkligheten kan vara exempelvis att fokusera på instruktionerna i en navigator under bilkörning, med risk att missa saker som händer i trafiken runt omkring.

Teorin för detta berör begreppet kognitiv belastning och går ut på att hjärnan har begränsade resurser för att hantera information medvetet. Den lanserades av professor Nilli Lavie som ingår i forskargruppen för över tio år sedan, skriver Wellcome Trust som finansierat forskningen.

Gruppen har studerat är hur aktiviteten i den del av hjärnbarken som behandlar information från synnerven minskade då försökspersonerna var upptagna med att fokusera på någon annan uppgift. Ögat tog alltså emot syninformationen men hjärnan hade inte resurser att hantera informationen och tolka den till ett synintryck.

Försöket gjordes genom att visa korta ljusblixtar för försökspersonerna.

Videon kommer från ett annat försök av forskarna Daniel Simons och Christopher Chabris 1999.

Mats Lewan

Mer om: Forskning Hjärna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer