Terahertzljud blir ljusvågor

2009-03-19 13:58  

Att göra elektromagnetisk strålning av ljud är väl ingen konst. I alla fall inte om man har en mikrofon och ljudet har en relativt låg tonhöjd. Men nu har forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien lyckats göra om samma sak med "ljud" i terahertzområdet.

Med en piezoelektrisk kristall som mikrofon har de lyckats omvandla extremt högfrekventa chockvågor till terahertzstrålning. Det är första gången fenomenet påvisats och metoden är ett helt nytt sätt att åstadkomma terahertzstrålning, som i sin tur används inom exempelvis säkerhetsteknik och medicinsk avbildning.

Forskarnas ”mikrofon” består av två tunna skikt av piezoelektriskt material. Mikrofonmembranet belyses med en extremt kort laserpuls som får det ena skiktet att värmas upp och utvidgas mycket snabbt.

Utvidgningen åstadkommer en ”ljudpuls” i form av en chockvåg. Den snabba pulsen, som motsvarar terahertzfrekvens, får det piezoelektriska skiktet att avge elektromagnetisk strålning med motsvarande frekvens, utan omvägar via elektronik.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer