Telepatiska partiklar och självrengörande ytor heta kandidater

2012-10-04 07:00  
Så sållades årets pristagare fram. Grafik: Jonas Askergren

Nästa vecka avslöjas vilka som får årets Nobelpris. Namn som surrar i luften är männen bakom partiklars telepatiska förmåga och den självrenande förmågan hos titandioxid.

Vadslagningen är i full gång och på institutioner världen över ligger champagnen på kylning. På måndag avslöjas vilka som får årets Nobelpris i medicin. Dagarna efter följer tillkännagivandet av priserna i fysik och kemi.

Nobelkommittéerna vet redan namnen men tiger som muren.

Egentligen är det konstigt att inte mer läcker ut. Arbetet att sålla fram en Nobelpristagare sträcker sig över ett års tid och involverar flera hundra personer, se grafiken här intill.

Det amerikanska företaget Thomson Reuters sammanställer varje år listor över troliga pristagare. Som grund har de statistik som visar hur ofta en forskares vetenskapliga artiklar har citerats under de senaste 20 åren. De citerade personerna ska ha gjort grundläggande upptäckter och forskningen ska ha varit ”till stor nytta för mänskligheten”.

Metoden har varit framgångsrik. Förra året fanns samtliga Nobelpristagare i fysik, kemi och medicin med bland företagets förhandstips.

För årets fysikpris pekar de bland annat ut det märkliga kvantmekaniska fenomen som kallas sammanflätning. Den innebär att två fotoner, joner eller strömmar som är sammanflätade får en slags telepatisk förmåga.

Fenomenet utnyttjas i kommersiella produkter för kvantkryptering. På sikt kan det ge supereffektiva kvantdatorer.

Amerikanerna Charles Bennett och William Wootters samt kanadensaren Gilles Brassard pekas ut som pristagare.

Gunnar Björk, professor i kvantelektronik och kvantoptik vid KTH, tycker att gissningen inte verkar så tokig.

– Kvantoptik och kvantinformation, som båda innefattar sammanflätning, hör till de fält som växt starkast inom fysiken under senare år.

Men han tycker att även amerikanen Peter Shor, världsberömd för sitt arbete med kvantdatorer, borde vara aktuell för priset.

Årets stora vetenskapliga upptäckt – en ny partikel som troligtvis är den eftersökta Higgsbosonen – finns också med bland förhandstipsen.

Men en upptäckt måste ha vara publicerad i en vetenskaplig tidskrift senast den 31 december året innan för att komma ifråga. Genombrottet vid Cern rapporterades först den 4 juli i år.

För kemipriset har Thomas Reuters favoriter; kvantprickar, guldkatalys och upptäckten av den fotokatalytiska förmågan hos titandioxid.

Helena Grennberg, professor vid Uppsala universitet och ordförande i Svenska Kemistsamfundet, håller på den sistnämnda.

– Fotokatalys med titandioxid är en kemiskt väldigt viktig upptäckt, som dessutom betyder mycket för miljön. Genom att använda titandioxid i ytskikt på fasader eller fönster får man ytor som rengör sig själva och slipper använda andra substanser för att städa bort smutsen, säger hon.

Finns det något annat hett område inom kemi än de tre som nämnts?

– När det gäller kopplingen mellan kemi och biologi finns en hel del intressanta upptäckter. Den är jätteviktig för att vi ska kunna utveckla bra läkemedel och förstå hur implantat fungerar i kroppen, säger Helena Grennberg.

Ulla Karlsson-Ottosson

Delas ut på Alfred Nobels dödsdag

I nästa vecka tillkännages de tre naturvetenskapliga Nobelprisen.

Medicinpriset offentliggörs den 8 oktober, fysikpriset den 9:e och kemipriset den 10 oktober.

Nobelpriset grundar sig på den svenska kemisten och industrialisten Alfred Nobels testamente från år 1895.

Prisutdelningen och Nobelfesten går av stapeln den 10 december, års­dagen då Alfred Nobel dog.

Prissumman för varje pris är 8 miljoner kronor. Priset har delats ut sedan år 1901.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer