Tekniktävling ska stoppa antibiotikaresistens

2014-07-31 12:35  
Jonas Jarvius är vd på Q-Linea som utvecklar instrument som snabbt identifierar smittämnen och hittar antibiotika som biter på eländet. Foto: Mikael Wallerstedt

Uppgift: Utveckla ett tillförlitligt, snabbt och lättanvänt test för bakterieinfektioner. Belöning: 116 miljoner kronor. Svenska utvecklingsbolag tävlar om Longitude prize.

Bakterier där antibiotika inte längre biter är ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan. Det konstaterade Världshälsoorganisationen WHO redan för flera år sedan. Nu har den brittiska allmänheten också fått upp ögonen för problemen. I en öppen omröstning om vilken fråga som är viktigast för världen att lösa, och där svaret är värt en belöning på motsvarande 116 miljoner kronor , vann antibiotikaresistens.

Priset har döpts till Longitude prize, efter ett pris som delades ut för 300 år sedan och löste ett av dåtidens svåraste problem – att hitta en teknik som med en noggrannhet på en halv grad bestämmer vilken längdgrad ett fartyg befinner sig på.

Det har nu återinrättats av Nesta, den brittiska motsvarigheten till svenska Vinnova, och The Longitude Committee.

Minst två svenska utvecklingsbolag kommer att delta i den nyligen utlysta tävlingen; Q-Linea samt Gradientech. Bägge företagen ligger i Uppsala.

- Det är vårt mål är att vara med och vi håller på att titta på det här nu, säger Jonas Jarvius, vd för Q-Linea.

Företaget utvecklar en teknik som snabbt identifierar smittämnen och bakterier, liksom vilken antibiotika som tar kål på bakterien. Att hitta rätt antibiotika gör att läkarna inte behöver sätta in bredspektrumantibiotika lika ofta. Det minskar i sin tur risken för att resistenta stammar ska utvecklas. Det gäller inte minst vid blodförgiftning där det ett snabbt förlopp gör att patienten i dag pumpas full med bredspektrumantibiotika.

Efterfrågan från amerikanska sjukhus har fått företaget att skruva upp takten för att få ut ett instrument för blodförgiftning på marknaden.

- Vårt test är inte för hemmabruk och frågan är om det är det priset kräver. Men det är snabbt och enkelt att hantera för personal på sjukhus.

Det andra svenska bolaget som är med på banan är Gradientech och har liksom Q-Linea knoppats av från Uppsala universitet.

Företaget utvecklar och säljer en så kallad gradientgenerator, ett verktyg som gör det möjligt att snabbt få fram vilken den minsta koncentration av en viss antibiotika som krävs för att få stopp på bakteriernas tillväxt. En för låg dos antibiotika ger inte effekt på infektionen, medan för höga doser och framför allt användningen av fel typ av antibiotika, bidrar till spridningen av antibiotikaresistens hos bakterier.

- Vår teknik ger svar på 4 timmar, mot normalt en till två dagar, säger Sara Thorslund, vd på Gradientech.

Företaget fick nyligen uppmärksamhet när den vetenskapliga tidningen Lab on a Chip valde att ge fri tillgång till artiklar där företagets teknik använts. Allt för att ge skjuts åt tävlingen.

Tävlingen är öppen för företag såväl som allmänhet. Mer information hittar du här.

 Klarar av attack från antibiotika

Allt fler sjukdomsalstrande bakterier har muterat så att de står emot attacken från mirakelmedicinen antibiotika. Utvecklingen accelererar genom att bakterier byter gener med varandra. Enligt WHO orsakar antibiotikaresistenta stammar av sjukdomen tuberkulos 150 000 dödsfall per år.

Boven i dramat är överanvändning av så kallade bredspektrumantibiotika som slår mot ett stort antal sjukdomsalstrande mikroorganismer. Grekland och Cypern använder tre gånger så mycket antibiotika/invånare som Nederländ­erna. Sverige är lågförbrukare.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer