Tekniken som ska ge medaljregn i OS

2014-02-07 05:30  

Längdskidåkarna har tjuvtränat på OS-spåren i en simulator. Deras tävlingsdräkt har testats i vindtunnel. Mängder av teknisk utrustning har använts för att ge de svenska skidåkarna en fördel i Sotji.

Den ryska upplagan av vinter-OS börjar på fredag. Spelen riskerar att bli en ganska varm historia eftersom Sotji har en medeltemperatur på 6,5 plusgrader i februari. Sportklädes­tillverkaren Craft har därför utvecklat en ny tävlingsdräkt som ska ­hjälpa längdåkarna att reglera kroppstemperaturen.

För att kartlägga exakt vilka zoner av kroppen som värms upp mest har flera olika mätmetoder använts. Åkare har fått svälja små termometrar, något större än en Alvedon, och sedan tränat hårt. På så sätt har forskarna kunnat se hur den inre kroppstemperaturen har förändrats.

Den yttre kroppstemperaturen har mätts med sensorer i små plåster som har fästs på huden, samt genom mätningar med infraröd pistol. 

Utifrån mätresultaten försågs tävlingsdräkten med laserskurna hål på ryggen och ärmarna, där åkarna svettades mest.

Benen har ett extra tunt polyestertyg med nätstruktur som har testats i vindtunnel för att ha så litet vindmotstånd som möjligt.

– Kan man tjäna hundradelar eller sekunder så kan det vara skillnaden mellan medalj och inte medalj, säger Björn Lind, produktchef för längdskidåkning på Craft.

Längdskidåkarna kommer dock att ha tillgång till en mer traditionell dräkt också, som de kan välja om vädret är kallare på tävlingsdagen.

Inför OS har flera av längdskid­åkarna och skidskyttarna haft ­möjlighet att finslipa sin teknik och strategi på Nationellt Vintersportcentrum på Mittuniversitetet i Östersund. Där finns en simulator där åkarna kan tjuvträna på OS-banorna i förväg.

Informationen om banorna inhämtades under förra årets för-OS. Då körde en åkare runt i flera av spåren med en kamera och gps för att filma deras utseende och logga positionerna.

Därmed kan åkarna köra rullskidor i simulatorn samtidigt som de följer filmen från den riktiga banan på en bildskärm.

– Det är värt jättemycket att få in känslan i kroppen, hur långa stigningarna är och hur backarna ser ut, säger Mats Larsson, landslags­tränare för herrarna i längdskidåkning.

Från och med förra året kan forskarna också simulera OS-banornas höjd över havet, cirka 1?500 meter. Det görs genom att åkaren via ett särskilt munstycke andas in luft med en mindre andel syrgas än vanligt. På så sätt kan åkarna anpassa tempot efter den försämrade återhämtningsförmågan vid höga höjder.

Möjligheten att tjuvträna i simulator kanske har allra störst värde för sprintåkarna, som kör korta sträckor, och som dessutom har en lång backe i slutet på banan i Sotji. OS-sprintarna Emil Jönsson och Teodor Peterson har båda åkt i simulatorn inför Sotji.

Enligt Glenn Björklund, centrumledare på Nationellt Vintersport­centrum, ligger centrumet i frontlinjen när det gäller skidforskning. Men det är inga garantier för att Sverige ska få fler medaljer än andra skidnationer.

– Vi är inte de som gör guldmedaljörer, men vi kan finjustera och täcka upp luckor där vi har sett att det finns vissa brister, till exempel när det ­gäller teknik eller strategi, säger han.

OS i Sotji

  • Hålls 7–23 februari 2014.
  • Blir första gången som Ryssland arrangerar OS.
  • Omfattar 7 idrotter: skidskytte, bob, curling, ishockey, rodel, snowboard, skridsko­åkning och skidåkning.
  • 3 500 aktiva väntas delta.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer