Tekniken avgör sommarspelen

2008-06-17 23:00  

Simmarnas spektakulära OS-arena är skapad av 3 000 bubblor i fluorplast. Här ska svenska simlandslaget slåss om hundradelarna.- En väldigt bra anläggning. Vi har testat, säger förbundskapten Thomas Jansson.

OS-veteranen Therese Alshammar, debutanten Hanna Westrin och de andra 16 medlemmarna i den svenska truppen ska simma hem medaljerna i en byggnad som mest liknar en gigantisk kartong i ljusblå bubbelplast.

OS-arenan Vattenkuben i Peking är i själva verket en jättelik studie i teoretisk fysik. Stålskelettet, som håller ihop de drygt 3 000 bubblorna, är en så kallad Weaire-Phelan-struktur. Det är samma avancerade princip som bubblor följer när de packar ihop sig i badskum.

Fast de här badbubblorna är tillverkade i fluorplasten EFTE. De tunna membranen ser ömtåliga ut. Men skenet bedrar – de ska klara tyngden av en bil. Trycket i bubblorna övervakas och ny luft pumpas in vid behov.

Nattetid kan varje bubbla förvandlas till en jättepixel i en ännu större skärm, ett skådespel som redan nu kan betraktas på Youtube. Hemligheten ligger i inbyggda ljusdioder.

Vid Ny Tekniks besök är området omkring arenan fortfarande en rörig byggarbetsplats. Men några svenska simmare har redan provsimmat olympiabassängerna. Thomas Jansson, förbundskapten för svenska simlandslaget, är nöjd.

- Den uppfyller alla kända faktorer som ska göra en bassäng snabb. Det gäller att det inte blir mycket vågor och rörelser i vattnet, säger Thomas Jansson.

Skvalprännorna är lagom breda, och bassängen är tillräckligt djup – tre meter överallt. Han är inte orolig för att den höga takhöjden ska göra det svårt för ryggsimmarna att orientera sig.

- Det går ju att simma i utomhusbassänger, kommenterar Thomas Jansson.

Liksom vid tidigare OS står schweiziska Omega för tidtagningen. Varje startpall har en högtalare länkad till startpistolen för att säkerställa att alla tävlande hör startsignalen exakt samtidigt.

Den som lättar för tidigt från startpallen avslöjas obönhörligen av inbyggda sensorer och ett tjuvstartssystem som vet hur lång tid en människa behöver för att reagera.

Så får man inte starta i Peking

Omega har utvecklat snabbare startpallar med ställbara fotstöd. Då kan simmarna ha knät i det bakre benet i rät vinkel och skjuta ifrån med större kraft. Fast vid årets OS får de klara sig utan. Det internationella simförbundet Fina godkänner inte de nya startpallarna förrän till VM i Rom 2009.

OS-rekord i volontärer

Linda Wang är en av de 500 000 volontärer, som ska hjälpa idrottsmän och hitresta sportentusiaster till rätta.

– Jag ser verkligen fram emot det", säger Linda Wang, som även till vardags arbetar som turistguide.

Kinesiska media rapporterade nyligen att över 1,2 miljoner kineser har ansökt om att bli volontärer. Ett OS-rekord i sig.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer