Teknik som ska laga hjärnan

2013-02-25 14:03  
Paolo Macchiarini vid Karolinska sjukhuset med en syntetisk luftstrupe skräddarsydd efter patientens egen. Foto: Stefan Zimmerman

En syntetisk luftstrupe täckt med stamceller från patientens benmärg. Det har räddat livet på fem personer med ett akut behov av ny strupe. Nu utvecklas metoden för att reparera lungor och hjärna.

Han var 36 år, småbarnspappa och döende i en långt framskriden cancer i luftstrupen. Ingen donator fanns att tillgå. Lösningen blev en konstgjord luftstrupe av en biopolymer som täckts med hans egna stamceller. I dag, två år senare, är han helt frisk.

Operationen blev omskriven över hela världen. I dag, 1,5 år senare, har ytterligare fyra patienter opererats. Bakom metoden och operationerna ligger Paolo Macchiarini, gästprofessor i regenerativ kirurgi vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

I mars väntar en ny utmaning. Då ska en patient som fötts helt utan luftstrupe opereras. Den tvååriga amerikanska flickan har vårdats på intensivvårdsavdelning i hela sitt liv.

– Vår förhoppning är att hon ska bli helt frisk och kunna lämna sjukhuset, säger Paolo Macchiarini.

Han och hans kolleger utvecklar nu stamcellstekniken för att kunna reparera skador i lungorna. Patientens egna stamceller injiceras då i luftstrupen. Härifrån förs de vidare in i lungorna där de förbättrar lungkapaciteten. Försök hittills är lovande.

Studier på mus och råtta pekar också på möjligheten använda en gel av nanofibrer, stamceller och protein för att reparera delar av hjärnan som förstörts vid en olycka. Gelen lockar till sig hjärnans egna stamceller. Väl på plats stimuleras de att bilda de celler som behövs för att reparera skadan.

– Målet är att kunna reparera traumatiska hjärnskador hos exempelvis soldater eller personer som skadats vid trafik­olyckor.

När kan det bli verklighet?

– Förhoppningsvis inom ett par år, säger Paolo Macchiarini.

Tre operationer har skett vid Karolinska sjukhuset och två i Ryssland.

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer