Teknik ska ta fram dna från rovdjurs tassavtryck

2018-09-26 13:33  
Foto: Bodil Elmhagen

Det som göms i snö kommer fram i dna-analysen.

En teknik för att utvinna dna ur spår i snön kan underlätta inventeringen av bland annat de svenska lodjuren.

– Det vore ett otroligt lyft, säger Mia Bisther på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det finns omkring 1200 lodjur i Sverige. Men de stora kattdjuren är svårräknade, inte minst i södra Sverige där de snöfattiga vintrarna gör det svårare att spåra dem.

Läs mer: Gensaxen kan förändra livets kod: ”Det här är en teknik med två sidor”

Nu ska ett pilotprojekt som drar i gång under hösten förhoppningsvis ändra på det. Tanken är att en teknik för att utvinna dna ur lodjurens tassavtryck i snön ska ge bättre svar.

– Att använda sig av dna från spårstämplar i snö är rätt nytt och väldigt annorlunda, säger Mia Bisther, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

– För oss i de sydligare länen framför allt vore det ett stort lyft om vi kan få den här tekniken att fungera.

Motsvarande teknik, att analysera dna-spår som organismer lämnar i sin miljö, har tidigare använts bland annat för att inventera vilka fiskarter som finns i en sjö och för att kartlägga isbjörnar utifrån deras avtryck i snön. Nu är förhoppningen att tekniken ska fungera även på lodjurens spår.

Projektet har fått 600.000 kronor från Naturvårdsverket, som sedan tidigare stöttar flera andra projekt för att hitta nya metoder i rovdjursinventeringen. Bland annat startar i år även ett motsvarande projekt för inventeringen av järv.

”Bra komplement”

– Eftersom snötillgången ofta är oregelbunden i södra Sverige vill vi testa ny teknik som skulle kunna bli ett bra komplement vid inventering av lodjur, säger Linda Ersson, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

– Vi finansierar även ett projekt i Västerbotten och Jämtland där man ska samla in och analysera dna från järvens spårstämplar. Det projektet börjar också när första snön kommer.

Bland andra nya, så kallade innovationsinsatser som fått stöd finns projekt för att inventera järv med hjälp av drönare och projekt som ska vidareutveckla användandet av viltkameror för rovdjursinventering.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer