Teknik från Voysys synliggjorde solförmörkelsen

2017-08-31 06:00  

När CNN och Time visade upp förra veckans solförmörkelse i 360-gradersvideo var det teknik från Norrköping som gjorde livesändningarna möjliga.

Förra måndagen förmörkades solen i ett band som sträckte sig över hela USA. Det var första gången på 99 år som detta skedde, och för att fånga denna historiska händelse genomförde bland annat CNN, Time och Intel livesändningar i så kallad 360-graders video.

Det är här som Norrköpings‑ företaget Voysys kommer in i bilden. Det unga bolaget, som tävlade i 33-listans regionala final i Linköping i våras, har utvecklat en programvara för att fläta samman rörlig bild från flera 360- graderskameror till en enda, samlad videoström.

Inför sändningen hade CNN placerat ut 360-graderskameror på sju platser i USA. Videosignalerna skickades sedan via satellit till en sändningscentral i New Jersey i New York. Där hade Voysys satt upp flera system som användes av CNN:s personal för att sköta livesändningen i 360-gradersvideo. Totalt 5,7 miljoner tittare följde CNN:s specialsändning på måndagen. Det gör den till världens hittills mest sedda livesändning i 360 gradersvideo, uppger mediebolaget.

– Bara på Facebook kom CNN:s livesändning i 360-video upp i 2,8 miljoner tittare, säger Magnus Persson, vd för Voysys.

Han var på plats hos CNN under sändningen som teknisk expert. Kvällens största utmaning var begränsningarna i den satellitteknik som användes för att skicka videosignalerna.

På 360-graderskameror sitter flera sensorer som spelar in rörlig bild. Men dagens satellitkanaler är inte anpassade för 360-gradersvideo, vilket ledde till att bilderna från varje enskild sensor fick skickas i en egen kanal till centralen i New Jersey. Där syddes sedan bildmaterialet ihop till en enda 360-gradersvideo från varje enskild plats med hjälp av Voysys programvara.

– Vårt system har aldrig använts så tidigare, men det hela fungerade mycket bra. CNN är väldigt nöjda med sändningen, och vi firade med champagne efteråt, berättar Magnus Persson.

Förutom att fläta ihop materialet från 360-graderskamerorna använde CNN också Voysys teknik för att placera 2d-bilder i en ruta som ligger ovanpå 360-gradersvideon.

Konceptet påminner om den bild-i-bild-funktion som finns på vissa tv-apparater.

– 360-graderskameror har svårt att fånga sådant som inte är nära kameran. 2d-bilderna ska göra det möjligt att få en mer detaljerad bild av solförmörkelsen, säger Torkel Danielsson, teknisk chef hos Voysys.

Voysys startade 2014 och består i dag av fyra personer. Lönsamheten har hittills varit blygsam – bolagets senaste redovisning (2016) visar på en omsättning på 1,6 miljoner kronor.

Men det finns ett växande intresse för bolagets teknik bland mediebolagen, särskilt i USA där vd:n Magnus Persson bor sedan en tid tillbaka. Han menar att närvaron i Los Angeles har varit helt avgörande för samarbetet med CNN och andra medieaktörer som Time, Disney och National Geographic.

– Vi är fortfarande ett litet bolag, och jag har svårt att tro att de hade vänt sig direkt till oss. Nyckeln har varit att vi har fått till ett samarbete med ett företag här som hyr ut all hårdvara som mediebolagen behöver för att göra 360-graderssändningar. De har sedan tipsat sina kunder om oss.

Målet för Norrköpingsbolaget är att dess teknik ska bli ett standardverktyg bland andra i mediebolagens sändningsbussar.

– En storsatsning på 360-gradersvideo skulle kräva enorma investeringar för mediebolagen. Genom att koppla på vårt system i sina sändningsbussar kan de enkelt producera livesändningar i 30-gradersvideo med en enda extra dator som komplement till utrustningen de redan har.

Voysys

Gör: Plattform för livesänding av vr- och 360-gradersvideo.

Ort: Norrköping.

Startår: 2014.

Anställda: Fyra personer – de tre grundarna samt en anställd.

Kunder: Bland annat CNN, Time, Disney, Intel och National Geographic.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer