Teknik från FOI kan ge svar om Nordkoreabomb

2016-01-07 10:52  
Nordkoreas flagga Foto: Alamy

Även om Nordkorea hävdar att en vätebomb provsprängts finns många som tvivlar om sanningshalten. En teknik utvecklad av FOI kan bringa klarhet.

Mycket tyder på att det var en kärnvapensprängning som Nordkorea genomförde för några dygn sedan. Den seismiska signalen visar på det, säger Anders Ringbom vid FOI. Magnituden visar på ungefär samma styrka som vid den förra kärnvapensprängningen 12 februari 2013, och explosionen verkar vara på samma plats, i en underjordisk anläggning.

Med det av FOI utvecklade Saunasystemet ska man nu på olika håll i världen försöka detektera radioaktiva isotoper som med tiden kan läcka ut från provsprängningen. Efter provsprängningen 2013 dröjde det flera månader innan man kunde detektera radioaktivt xenon som ansågs komma från ett sent utsläpp från bombplatsen. Detta gjordes vid en japansk provtagningsanläggning.

Ganska snart efter det nu genomförda kärnvapenprovet lyfte japanska flygplan i syfte att detektera radioaktiva isotoper. Men det dröjer i bästa fall ännu någon vecka innan det är möjligt att med denna metod se vad det är för laddning som nordkoreanerna detonerat.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer