Innovation

Tätpackat minne med nytt material

Manganjonen i mitten förskjuts något (lila) när den polariseras elektriskt, och spinnet hos dess elektroner polariseras med (svart) magnetfält. Runtom hjälper (grönt) barium och strontium samt (rött) syre till för att hjälpa (lila) manganet att minnas. Illustration: Yasujiro Taguchi

Japanska forskare har framställt ett material som kan användas för små och energisnåla minnen. Det är en kristall av strontium, barium och mangan, som kan polariseras både elektriskt och magnetiskt.

Publicerad

Forskarna har packat grundämnena på ett sådant sätt i kristallen att de får materialets magnetiska och elektriska egenskaper att samverka. Det gör materialet lämpligt för dataminnen som lätt kommer ihåg under lång tid. Den elektriska polariseringen förändrar de optiska egenskaperna.

Den elektriska egenskapen, ferroelektricitet, innebär att materialet kan polariseras med ett elektriskt fält. Fältet flyttar atomernas negativa elektroner en liten bit från deras positiva kärnor. När sedan fältet tas bort, består polariseringen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här