Tarmkoppling vann Skapa-priset

2007-10-16 11:57  

Årets mästare i innovation är Anders Grönberg och Henrik Thorlacius, Lund, som tagit fram en helt ny typ av tarmkoppling som snabbar upp läkningen efter en ändtarmscanceroperation.

De förvånade vinnarna fick ta emot Skapastipendiet på 300 000 kronor från arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som också invigde årets Tekniska mässa.

- Nej, det här hade vi inte väntat oss, säger Anders Grönberg, vd för Carponovum och en av uppfinnarna bakom tarmringarna.
När ändtarmscancer behandlas tar man bort den angripna delen av tarmen, ofta uppstår då komplikationer vid läkningen, bland annat med läckage som ger upphov till buksmärtor och i olyckliga fall till blodförgiftning.

Uppfinningen består av fyra ringar i plast, tarmändarna viks om varsin ring och fäst fast med de båda andra. Ringarna består av en han- och en hon-del som enkelt kopplas ihop med ett snabbfäste. Till ringarna hör också ett katetersystem som dels gör det möjligt att kontrollera om det har blivit något läckage och som dels fungerar för transport av läkemedel.

En stor fördel är också att patienten slipper ha påse på magen medan tarmarna läker.

- Läkningen går betydligt snabbare och patienten slipper den operation där vi annars lägger tillbaka de läkta tarmarna, säger Henrik Thorlacius.

Tillsammans med Anders Grönberg, båda tidigare verksamma som kirurger, bildade han företaget Carponovum i Lund 2006. Idén har de dragit fram till en färdig produkt med hjälp av innovationsstipendier och stöd från Luab i Lund, bland annat

- Vi har nu fått etiskt godkännande och ok från läkemedelsverket så i höst ska vi testa kopplingenpå 15 patienter i Helsingborg, säger Henrik Thorlacius.

I dag har företaget fått finansiering av affärsänglar och även fått in proffshjälp i styrelsen. Anders Grönberg arbetar heltid som vd och Henrik Thorlacius har ansvaret för forskningen. 2009 hoppas de ha en färdig produkt ute på marknaden, i Norden till att börja med.

Skapajuryn har dels fastnat för att de tagit fram en metod som ger större anläggningsyta för läkningen, som minskar risken för blodförgiftning och som minskar behovet av stomier (då tarmarna läggs i en påse på magen). Metoden anser juryn har stora kommersiella möjligheter.

Ytterligare två stipendier på 50 000 kronor vardera gick till Sven Nordebo och Dan Markusson från Växjö för en övervakningsteknik för kraftkablar samt till Mia Kumm från Västerås för en metod att vädra ur brandgas ur tunnlar.

Ett hedersomnämnande fick Carin Vörde och Stefan Röstlund från Karlskoga för ett pyrotekniskt system. Två icke explosiva komponenter blandas och tack vare sammansättningen blir systemet snabbare och säkrare än de som används i dag.

Skapastipendiet delades i år ut för 22a gången, bakom stipendiet står Svenska Uppfinnareföreningen, SUF och Tekniska Mässan och stöds av Almi. Innovationsbron, Vinnova, Albihns patentbyrå, Handelsbanken samt PRV.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL