T-tröja kräver kilovis med kemikalier

2010-03-26 14:10  
T-tröja Foto: Scanpix

Två kilo kemikalier för ett par vanliga jeans, ett kilo för en vanlig t-röja, ett och ett halvt för ett par arbetsbyxor i bomull. Det är vad några av svenskarnas vanligaste kläder förbrukar från fiber till soptunna. Allt enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen.

Jeans, t-shirts, fleecetröja, arbetsbyxa i bomull samt tunna tröjor i viskos. Det är vanliga plagg hos oss svenskar. Nu har deras kemikalieförbrukning kartlagts av forskningsinstitutet Swerea i Göteborg. Uppdraget kom från Kemikalieinspektionen som vill veta hur mycket kemikalier kläderna förbrukar från första fiber till det att plagget kasseras. Det handlar om livscykelanalyser med andra ord.

Resultatet visar att, per kilo räknat, är den tunna viskoströjan den största kemikalieslukaren. I värsta fall handlar det om fyra kilo kemikalier per kilo plagg. Då räknas allt från färgning till tvätt- och sköljmedel med. Räknar man per plagg ser bilden annorlunda ut. Då leder jeansen med i värsta fall tre kilo kemikalier under en livstid. Det kanske inte låter så mycket, men med tanke på att det i Sverige finns cirka 30 000 ton jeans blir totalsumman något att räkna med.

Enligt Swerea förbrukar de fem typerna av plagg hela 200 000 ton kemikalier per år.

Forskningsinstitutet påpekar att dock att alla kemikalier inte är lika skadliga för miljön. Vissa färgpigment, bekämpningsmedel och formaldehyd som har farliga egenskaper utgör bara en liten den av den totala kemikaliemängden.

Val av kemikalier har inte bara betydelse för oss svenskar. Rapporten konstaterar att de har en avgörande betydelse för miljön och på människors hälsa där de tillverkas. Tanken är att rapporten ska fungera som ett underlag för diskussioner när det gäller kemikalier i textiler.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer