Innovation

T-tröja kräver kilovis med kemikalier

T-tröja Foto: Scanpix

Två kilo kemikalier för ett par vanliga jeans, ett kilo för en vanlig t-röja, ett och ett halvt för ett par arbetsbyxor i bomull. Det är vad några av svenskarnas vanligaste kläder förbrukar från fiber till soptunna. Allt enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen.

Publicerad

Jeans, t-shirts, fleecetröja, arbetsbyxa i bomull samt tunna tröjor i viskos. Det är vanliga plagg hos oss svenskar. Nu har deras kemikalieförbrukning kartlagts av forskningsinstitutet Swerea i Göteborg. Uppdraget kom från Kemikalieinspektionen som vill veta hur mycket kemikalier kläderna förbrukar från första fiber till det att plagget kasseras. Det handlar om livscykelanalyser med andra ord.

Resultatet visar att, per kilo räknat, är den tunna viskoströjan den största kemikalieslukaren. I värsta fall handlar det om fyra kilo kemikalier per kilo plagg. Då räknas allt från färgning till tvätt- och sköljmedel med. Räknar man per plagg ser bilden annorlunda ut. Då leder jeansen med i värsta fall tre kilo kemikalier under en livstid. Det kanske inte låter så mycket, men med tanke på att det i Sverige finns cirka 30 000 ton jeans blir totalsumman något att räkna med.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här