Syredrink mot baksmälla

2010-03-01 09:54  

Lite syre i drinken hindrar baksmällan. Det hävdar två sydkoreanska forskare som testat sin nya cocktailblandning på 49 frivilliga försökspersoner.

Det visade sig att de som fick sina drinkar syresatta nyktrade till fortare än de som fick vanliga groggar. Förklaringen är att syret snabbar på nedbrytningen av alkoholen till acetaldehyd.

Men effekten är inte jättestor; efter att försökspersonerna druckit en halv kvarting sprit, utspätt med lika mycket groggvirke och syresatt till fyra gånger normal syrehalt, minskade tillnyktringstiden med cirka en halvtimme från ursprungliga cirka fem timmar.

Forskarna har också undersökt hur länge drinkarna upprätthåller sin förhöjda syrenivå. I korkad flaska klarar de två veckor, medan en uppkorkad butelj bara håller syret i en timme.

I Sydkorea finns redan syresatta drinkar att köpa, men någon vetenskapligt stöd för den påstådda effekten har inte funnits. Förrän nu.

- Det här kan få betydelse såväl kliniskt som i verkligheten, hävdar toxikologprofessorn Hye Gwang Yeong vid Chugnam University.

- Det gör att folk nyktrar till snabbare och det minskar biverkningarna av alkohol utan att det förändrar alkoholens effekt i övrigt.

Anders Wallerius

Mer om: Syre Baksmälla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer