”Symptomen övertygade oss”

2013-09-20 10:10  

Tidspress, omständlig logistik och en beskjutning. Trots det stod det snabbt klart att kemiska vapen använts. – Symptomen på människorna och vapnen vi såg övertygade oss, säger Åke Sellström, chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien.

Totalt var det tretton inspektörer från åtta olika länder, åtta tolkar och fyra säkerhetspersoner som genomförde FN:s vapeninspektion i Syrien i slutet av augusti. Detta efter den omtalade kemvapenattacken den 21 augusti i Ghouta, som ligger i närheten av Damaskus.

När inspektörernas rapport nyligen släpptes, konstaterades att gasen sarin använts. Att ta reda på vem som låg bakom attacken, som kan ha dödat cirka 1 400 personer, ingick inte i inspektörernas uppdrag. Arbetet med att samla in prover var svårt, berättar Åke Sellström. Inte minst utsattes de för beskjutning på väg in i det attackerade området. Attacken försenade arbetet

– Det fanns ett antal hinder som försvårade arbetet. Först handlade det om att överhuvudtaget bli insläppta, sedan skulle det förhandlas med oppositionen om vapenvila, vilket vi till slut fick fem timmar per dag. Men den effektiva arbetstiden för oss var nog totalt bara sex timmar så det fanns en tidspress med i bilden också, säger han.

Inspektörerna samlade in prover på bland annat blod, urin, jord och ammunition, samt vittnesuppgifter. Totalt pratade inspektörerna med cirka 50 vittnen.

– Fem dagar efter attacken kom vi i kontakt med personer som blivit allvarligt förgiftade. Många hade varit medvetslösa. De var ofta förvirrade och visade andra symptom som pekade på att sarin eller ett liknande ämne använts.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har i uttalanden konstaterat att attacken den 21 augusti är den mest tydliga attacken med kemiska vapen sedan Halabja 1988. Åke Sellström håller med om att det inte råder några tveksamheter.

– Vi kunde ta prover på många människor, och på många platser. Och de flesta provsvaren gav positiva svar.

Var det svårt att arbeta när det fanns så motstridiga versioner om vad som hänt och vilka som eventuellt låg bakom attacken?

– Vi är kroniskt skeptiska mot propaganda. Vi ser så mycket att vi lär oss att inte tro på allt som sägs och visas och det ger oss en objektivitet. Vi övertygades när vi såg symptomen på människorna och på vapnen vi såg. Det handlade om upphittade raketrester som uppenbart haft ovanliga vapenlaster. Att det var just sarin fick provsvaren visa.

Åke Sellström och de andra vapeninspektörerna tittade brett för att inte utesluta något ämne.

– Det fanns rykten innan om att det kunde vara sarin. Men vår uppgift vid tillfällen som detta är att genomföra undersökningen så att den kan granskas och försvaras i efterhand. Det ska inte finnas några tvivel. Då måste man titta brett, säger han.

Enligt uppgifter i bland annat DN ska sju raketer med 55 liter i varje raket, ha nått Ghouta den 21 augusti. I så fall rör det sig om 385 liter sarin. Åke Sellström kan inte bekräfta siffran.

Har ni någon aning om hur mycket sarin det finns?

– De flesta stater har skrivit på en internationell konvention mot kemiska vapen. Det innebär att länderna antingen inte har kemiska vapen, eller håller på att avveckla sin lager. Sedan finns det några länder som inte skrivit på, till exempel Israel och Nordkorea. Där är det mer oklart.

Syrien anslöt sig till konventionen den 14 september. Landet har också nyligen meddelat att de har kemiska vapen, men att de aldrig använts.

Sarin är en luktfri och färglös nervgas som utvecklades i Tyskland under andra världskriget. Den kan absorberas in i kroppen genom alla kroppsöppningar och är mycket giftig. WHO beräknar att sarin är 26 gånger dödligare än cyanid.

– Den är inte så giftig för andra djur som den är för människor. Sarin verkar på en nervsignal och det behövs inte så mycket för att systemet ska slås ut. Det är en målstyrande molekyl jämfört med många andra gifter som verkar mer brett, säger Åke Sellström.

Är den lätt att tillverka?

– Nej, det skulle jag inte säga. Du riskerar att ta livet av dig själv under processen, och om den var den lätt att tillverka så skulle den nog ha använts oftare.

FN:s vapeninspektörer var redan på plats i Damaskus den 21 augusti, när attacken ägde rum. Orsaken är att de skulle undersöka andra misstänkta kemiska attacker i området.

Det är också därför som Åke Sellström åker tillbaka, troligtvis redan nästa vecka. Inspektörerna ska då titta närmare på dessa anklagelser.

– Antagligen blir vi där i en vecka, men vi blir nog inte lika många då som vi var på den förra resan. Och det blir nog mer fokus på intervjuer med vittnen.

Avslutningsvis, hur känns det att vara i fokus för världens intresse?

– Ofta är man så fokuserad på sitt jobb, på det som ska göras, att det andra inte tas in. Men däremellan kan det vara störande, med alla telefonsamtal. Till slut får jag stänga av telefonen. Fast samtidigt är det spännande, att få vara med och påverka.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt