Swedbank öppnar dataslussarna för fintech-bolagen

2017-11-06 09:14  

Samarbete är nyckeln till att skapa framtidens banktjänster, tror Swedbank. Nu slår storbanken upp portarna för externa utvecklare med en öppen api-plattform.

Bankvärlden har inte varit precis känd för sin öppenhet gentemot nya aktörer inom den finansiella sektorn. Men nu driver två starka krafter på en tydlig förändring.

Digitaliseringen gör att allt fler uppstartsbolagen inom fintech – en förkortning av finansiell teknik – kan utmana bankerna inom kärnområden som sparande, lån och betalningar.

EU:s kommande betaltjänstdirektiv PSD2 innebär också att bankvärlden måste göra delar av sin data och tjänster tillgängliga för andra parter.

På sistone har Swedbank har, i likhet med andra svenska banker, sträckt ut sin hand till startup-sektorn - bland annat i och med en investering i det unga bolaget Mina Tjänster, som hjälper sina användare att få koll på sina abonnemangskostnader genom att analysera deras transaktioner.

Nu är Swedbank redo för nästa steg, och lanserar en plattform med öppna api:er för externa utvecklare. På så vis vill banken göra det lättare för unga bolag att bygga nya, innovativa tjänster som bygger på bankens data och infrastruktur.

- Api:er är inget nytt för oss – redan i dag ger vi startups som vi samarbetar med tillgång till vår data. Men det har hittills inte skett i någon större skala. Plattformen som vi nu lanserar är öppen för alla – oavsett om man är ett litet eller större uppstartsbolag, säger Emma Heimonen, digital innovationschef på Swedbank.

Konceptet med öppna utvecklarportaler kallas open bankning, och är en tydlig trend bland svenska banker. Förutom Swedbank har Nordea redan lanserat ett liknande pilotprojekt. Även SEB planerar att sjösätta en liknande satsning.

Swebank har ett tydligt mål med den nya plattformen: Att snabbt locka till sig fler fintechbolag att samarbeta med. I höstas byggdes uppstartsbolaget Mina Tjänsters teknik in i Swedbanks mobilapp. Nu hoppas banken att plattformen ska leda till fler samarbeten där lösningar som andra har utvecklat kan bli en del av Swedbanks tjänster.

- Vi hoppas att plattformen ska göra det möjligt att kunna ta fram nya, kundnyttiga lösningar i ett snabbare tempo.

Men vad kan ni erbjuda utvecklarna via den öppna plattformen som inte PSD2-direktivet kommer att ge automatisk tillgång till?

- Som vi ser det har PSD2 en begränsad omfattning. Direktivet fastställer att vi måste dela med oss av en viss del av datan, men vår ambition är att kunna använda öppna api-plattformen för att gå ännu längre, och även bredda utbudet över tid.

Det här är "open bankning"

EU:s kommande betaltjänstdirektiv PSD2 innebär att en bankkund kan välja att banken måste dela med sig av kontoinformation till tredjeparts-aktörer - exempelvis uppstartsbolag inom fintech.

Api-teknik kommer att vara vara den centrala lösningen för hur bankerna ska kunna ge tredjeparter åtkomst till kunddata. Ett api - eller application programming interface - är i grund och botten ett gränssnitt som gör att olika dataprogram kan kommunicera med varandra.

Inför införandet av PSD2 lanserar Swedbank nu en portalsida för utstående utvecklare. Konceptet kallas "open bankning", och målet är att utvecklarna ska använda bankens api:er för att bygga nya, innovativa tjänster.

Även Nordea har sjösatt ett testprogram inom "open bankning". SEB är på gång med ett liknande projekt.

Kalle Wiklund

Mer om: Swedbank

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer