Svett förstör bakterieskydd

2014-06-19 13:25  

Handsvett orsakar korrosion på mässingshandtag med bakteriedödande egenskaper på sjukhus och i skolor.

Det visar forskning vid universitet i Leicester. Bekant sedan länge är att koppar som finns i mässingsbeslag och kranar har en antimikrobiell verkan på bakterier.

Men doktor John Bond vid universitetet i Leicester har nu upptäckt att människosvett genom bara en timmes kontakt med metallen orsakar så mycket korrosion att egenskapen att döda en mängd mikroorganismer, som därmed sprids på sjukhus genom dålig handhygien, går förlorad.

Förklaringen är att saltet i svett får metallen att korrodera varvid det bildas ett oxidlager på metallytan. Detta lager gör att den bakteriedödande effekten upphör.

Bond säger att det är känt sedan tidigare att svett är korrosivt mot mässing, men att korrosionen startar så snabbt efter beröring var en nyhet.

Han rekommenderar att handtag torkas av med tätare intervall på sjukhus, och att forskningen inriktas mot att på sikt få fram kopparlegeringar som innehåller antikorrosiva tillsatser.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer