Sverker Göranson ny ÖB

2009-03-06 12:52  
Sverker Göranson

Sveriges nästa ÖB heter Sverker Göranson och är generallöjtnant från Skåne. Det meddelade försvarsminister StenTolgfors i dag.

Sverker Göranson är 54 år och tillträder som överbefälhavare för landets militära styrkor om ett per veckor, eller närmare bestämt den 25 mars.

Göranson är i dag chef för ledningsstaben och i praktiken ÖB Håkan Syréns närmaste man.

Enligt DN har valet stått mellan Sverker Göranson och Mats Nilsson, som arbetar som chef för det militära försvaret i försvarsdepartementet. Det som avgjorde var Göransons långa utlandserfarenhet, uppger tidningen.

På Försvarsmaktens hemsida berättas att Göranson studerat vid den amerikanska arméns chefs- och högre stabscollege samt gått FN:s stabsofficerskurs.

Han har också under knappt ett år tjänstgjort i Bosnien under kriget och senare i den NATO-ledda insatsen. Han har även varit armé- och biträdande försvarsattaché vid Sveriges ambassad i Washington i tre och ett halvt år.

Nye ÖB:n är gift, har två barn och är en fan av Bruce Springsteen.

Nuvarande ÖB Håkan Syrén som går vidare till i karriären och tar klivet att bli ordförande för EUs militärkommitté EUMC beskriver Sverker Göranson som en bra efterträdare och välkomnar utnämningen:

– Jag känner mig helt trygg med att lämna över chefskapet den 25 mars och önskar honom lycka till i den nya rollen, säger Håkan Syrén, enligt Försvarsmakten hemsida.

KL 14 hålls en pressträff med nya ÖB:n och försvarsminister Sten Tolgfors.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer